Készült: 2021.05.12.18:36:09 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

285. ülésnap (2006.02.06.), 40. felszólalás
Felszólaló Csizmár Gábor (MSZP)
Beosztás foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 4:05


Felszólalások:  Előző  40  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

CSIZMÁR GÁBOR foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter: Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Magyarországon jelenleg 121 900-zal kevesebben vannak állás nélkül, mint voltak 2002 első negyedévében, a KSH-adatok alapján ugyanis ebben az időszakban 195 600-zal csökkent az inaktívak, 73 700-zal nőtt az álláskeresőként nyilvántartásba vett emberek száma. Az inaktívak és a munkanélküliek együtt jelentik az állásnélkülieket. A két szám összességében csökkenést jelent, mégpedig 121 900 fővel.

A hazai munkanélküliségi ráta 2005. október-december hónapok átlagában 7,3 százalékos volt, az Európai Unió átlagához képest 1,4 százalékkal alacsonyabb. Ezek az adatok egyértelműen azt jelezik, hogy az álláskeresők növekedését nem az elbocsátások okozzák, hanem a munkavállalási korú népesség korábbi időszakhoz képest mért jelentős aktivitásnövekedése, az inaktívak számának csökkenése. Nem nőtt a regisztrációban szereplők száma a Fidesz-kormány időszakához képest sem.

Magyarországon a jelen kormányzati ciklusban több új munkahely jött létre, mint amennyi megszűnt.

Az MSC Hungary Kft.-nek 2003 júliusában az őriszentpéteri gyár működéséhez, a munkahelyek megtartásához, 203 munkavállaló munkahelyének megőrzéséhez százmillió forint értékű támogatást biztosítottunk. Ezt követően 2004-ben a termelés átszervezésére, a cég egészét érintő racionalizálásra, átalakításra kényszerült a kft. vezetése. Az őriszentpéteri üzem működtetésére létrehozott új gazdasági társaság részére a munkahelymegőrző támogatás továbbfolyósítását biztosítottuk. Az MSC Production Cipőgyártó Kft. 2005. november 30-ig eleget tett a vállalt foglalkoztatási kötelezettségének.

A támogatás ellenére a vállalkozás felszámolása megkezdődött, és a kft. felszámolója csoportos létszámcsökkentésre vonatkozó szándékot, majd 2006. január 17-én 202 főt érintő bejelentést tett. Hangsúlyozom, január 17-én.

A Vas Megyei Munkaügyi Központ a létszámleépítés kezelésére azonnal több intézkedést hozott. A munkaügyi szervezet munkatársai több munkáltatóval tárgyalásokat folytatnak új munkalehetőségek feltárásának céljából.

(15.10)

A szervezet már eddig több mint száz olyan álláslehetőséget tudott felajánlani, ahol a munkavállalók alkalmazására a közeli jövőben sor kerülhet. Hasonló tevékenységet végző vállalkozások képviselői már tájékoztatót is tartottak a felvételi lehetőségekről. Január 20-án és 25-én, három és nyolc nappal a bejelentés után a munkáltató telephelyén a munkavállalók részére csoportos tájékoztatót szerveztek, amelyen a dolgozók többsége megjelent. A munkaügyi központ képviselői tájékoztatást adtak a nyilvántartott állás- és képzési lehetőségekről, munkaerő-piaci szolgáltatásokról, álláskeresési ellátásokról. A munkaügyi szervezet a csoportos tájékoztató után felajánlotta, hogy az elbocsátásra kerülőkkel személyre szabottan kívánják a problémákat megoldani.

Tisztelt Képviselő Úr! Tény, hogy az MSC Production Cipőgyártó Kft. problémája nem kis terhet jelent a térségnek, de biztosíthatom arról, hogy a Vas Megyei Munkaügyi Központ vezetői és munkatársai az elmúlt hetekben tapasztaltaknak megfelelően, a lehetőségek és a források maximális kihasználásával megtalálják a helyzet kezelésének módját. Ezért arra kérem, ne állítson valótlanságokat, ne vádoljon másokat hazugsággal.

Kérem, fogadja el a válaszomat. Köszönöm szépen. (Közbeszólások a Fidesz soraiból. - Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  40  Következő    Ülésnap adatai