Készült: 2021.05.17.04:39:57 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

285. ülésnap (2006.02.06.), 316. felszólalás
Felszólaló Molnár Albert (MSZP)
Beosztás pénzügyminisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utánihoz hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 4:55


Felszólalások:  Előző  316  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

MOLNÁR ALBERT pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm napirend utáni felszólalását, és köszönöm ezt a levelet is, amit felolvasott. Gondolom, hogy ön nem válaszolta meg az édesanyának az ön birtokában levő tudás alapján, hogy milyen intézkedések születtek, ezért én hadd szóljak erről néhány szót.

A családi adókedvezménnyel sajnos, mivel Magyarországon egymillió fő van minimálbéren, és ők eleve nem fizetnek adót, a minimálbéres szülő semmiféle adókedvezményt nem tudott visszaigényelni. Egyébként pedig a családok 60-70 százaléka teljesen vagy részben nem tudott élni az adókedvezménnyel, amelyet a gyermekek után lehetett volna igénybe venni. Ezt nyilván nem lehetett igazságosnak nevezni. Tehát innen indultak ki azok a módosítások, amelyek mindenképp bizonyíthatóan minden gyermek számára több pénzt jelentenek 2006. január 1-jétől. Valószínűleg ez az édesanya még nem kapta meg azt a családi pótlékot, amikor ezt írta, az emelt családi pótlékot; minden egyes gyermek után, az egygyermekesnél, a kétgyermekesnél, a három- vagy többgyermekesnél több gyermekellátás van 2006-ban, mint 2005-ben.

A családi pótlék összege - ezt tudja ön, hiszen államtitkár volt az előző kormányban -, hiszen önök négy év alatt nem emelték, '98 és 2002 között ugyanolyan összegű volt. 2002 szeptemberétől 20 százalékkal emelkedett a családi pótlék, 2002. július 1-jétől bevezetésre került a 13. havi családi pótlék, ami szintén nem volt előtte. Az ellátás összege 2004-ben 5,5 százalékkal, 2005-ben 4,5 százalékkal nőtt. 2002. szeptember 1-től egységesen családi pótlék címén kapják az ellátást. A jogosultsági korhatár 23 évre fokozatosan, 2002. szeptember 1-től 2004. szeptember 1-ig évente egy évvel kiterjedt. 2006. január 1-jétől a családi pótlék összege átlagosan további 84 százalékkal emelkedik.

Megismétlem: tehát 84 százalékkal emelkedik a családi pótlék, ami egyes családtípusok esetén a kétszerest is elérheti, tehát a 100 százalékot.

Az anyasági támogatás összege 2003. január 1-jétől az öregségi nyugdíjminimum 225 százalékára emelkedett; ez 50 százalékos mértékű emelés volt. Ugyancsak ettől az időponttól az ikergyermeket nevelő családok részére járó anyasági támogatás összege az öregségi nyugdíjminimum 300 százalékára nőtt; ez duplájára való emelés, 100 százalékkal való emelés. De ha a gyermekgondozási díjat nézzük, akkor sincs okunk szégyenkezésre, hiszen 2003. január 1-jétől a nyugellátásban vagy annak minősülő ellátásban részesülő nagyszülők is igényelhetik a gyest. Tehát nemcsak a szülő, de 2003-tól már a nagyszülő is. Ugyancsak ettől az időponttól az ikergyermeket nevelő szülők annak az évnek a végéig jogosultak gyesre, amelyikben a gyermekek tanköteles korúvá válnak. Ez szintén kitolta a biztonságot azoknál a családoknál, ahol ikergyermekek vannak.

2006. január 1-jétől lehetővé válik - mint ahogy ön is említette - a teljes munkaidőben történő munkavállalás a gyermekgondozási segély folyósítása mellett. Valóban, az ön által említett életszituációban lehet, hogy valaki ezt nem tudja igénybe venni, de ez egy lehetőség, és nagyon sok család, anya tud ezzel élni, hogy a nagymamánál helyezi el a gyermeket, vagy például bölcsődében. Mint említette, neki erre nem volt lehetősége, de vannak valószínűleg ilyen élethelyzetek.

Egy pozitív számot is szeretnék mondani a születésekről. Biztosan a képviselő úr nem kísérte figyelemmel, de a tavalyi évben nőtt az élve születések száma Magyarországon, és az a negatív trend, ami folyamatosan csökkenő születéseket jelentett már az 1990-es évektől, gyakorlatilag 2005-ben egy picit emelkedő tendenciát vett, tehát kevésbé fogy az ország, mint az előző években.

Még egyszer köszönöm az észrevételeit és a felszólalását.
Felszólalások:  Előző  316  Következő    Ülésnap adatai