Készült: 2021.05.13.16:58:37 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

285. ülésnap (2006.02.06.), 196. felszólalás
Felszólaló Dr. Kovács László (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:11


Felszólalások:  Előző  196  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KOVÁCS LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Túl azon, ha azt mondhatjuk, hogy nem szerencsés, ha a büntetőjog és ezen belül kiemelten az élet elleni vagy a személy elleni erőszakos bűncselekmények kampánytémává válnak, szeretném néhány szóban ecsetelni, hogy miért nem tartom vagy miért nem tartja a frakciónk szakmailag sem megalapozottnak ezt a törvénytervezetet.

A bizottsági ülésen is elhangzott, és több képviselőtársammal együtt elmondottuk, hogy mi olyan büntetőpolitikát támogatunk, amelyben minden emberi élet szent és sérthetetlen. Valóban lehet adott esetben az életkor bizonyos esetekben minősítő körülmény, de nagyon sok más egyéb olyan szempontot kell mérlegelni, ami kifejezetten a jogalkalmazás és nem a jogalkotás körébe tartozik.

Hogy néhány szemléltető példát is mondjak erre: hadd említsem meg például, amit ugyancsak elmondottunk a bizottsági ülésen, hogy nehezen lehetne akár a jogalkalmazóknak, akár az állampolgároknak megmagyarázni vagy értelmezni, hogy bizonyos élethelyzetekben miért részesül fokozottabb törvényi védelemben egy 14 év 8 hónapot betöltött személy egy 15 év 6 hónap életkorú személynél, de ugyanez elmondható egy 64 év 8 hónapos vagy 65 év 7 hónapos idős személy esetében is.

A másik pedig: gyermekkorú elkövetőnél valóban a tettes nagy valószínűséggel föl tudja ismerni, hogy egy ilyen személlyel áll szemben, ezzel szemben egy felnőttkorú személynél adott esetben az életkor felismerhetősége, ami az adott törvényjavaslatnál fontos lenne, nem behatárolható, hiszen lehet egy 45 éves kisportolt alkatú vagy egy 66 éves elesett alkatú személlyel is dolgunk.

Meggyőződésem, hogy mindezek a kérdések, amelyeket ez a törvényjavaslat feszeget, a jelenlegi törvényi keretek között is megoldhatók. A bíróságok kellő jogértelmezési, jogalkalmazási keretek között ezekre a kérdésekre is választ tudnak adni, emiatt nem támogatjuk a törvényjavaslat tárgysorozatba-vételét.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

(19.00)
Felszólalások:  Előző  196  Következő    Ülésnap adatai