Készült: 2021.05.12.19:36:04 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

285. ülésnap (2006.02.06.), 112. felszólalás
Felszólaló Mádi László (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:15


Felszólalások:  Előző  112  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

MÁDI LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! Nagy ígéretek hangzottak el a Fészekrakó-program kapcsán egy évvel ezelőtt. Felolvasnék kettőt ezek közül. Kolber István a Népszabadságban azt mondta miniszterként, hogy a Fészekrakó-program 80-90 ezer családnak jelenthet majd megoldást. Csabai Lászlóné ennél még tovább ment, ő a HVG által idézett megjegyzésében azt állítja: "Az idén induló új lakáspolitikai program a számítások szerint közel százezer család otthonteremtési és lakhatási gondján segíthet." A tény ezzel szemben, tisztelt képviselőtársaim, 22 ezer ilyen típusú szerződés, negyede-ötöde annak, amit ígértek.

Hoztam magammal egy táblázatot (Felmutatja.), amely a két és fél évvel ezelőtti helyzethez képest mutatja be a mostanit. A fekete rubrika, az általam gyászos színnel jelölt időszak, a 2006-os év. Egy 10 millió forintos hitel, ami nem magas hitel, törlesztőrészlete, illetve a törlesztés kötelezettségei 2003-ban egy új lakásnál 37 008 forint, 2006-ban, azaz mai viszonyok, Fészekrakó-hitel közepette 63 628 forint. 26 618 forint a növekmény. Használt lakásnál körülbelül hasonló a helyzet, ott magasabbak a törlesztőrészletek, a különbség 26 353 forint. Ennyivel többet kell fizetnie egy fiatal családnak, hiszen nem részesülhet az adókedvezményből, ami korábban létezett, és a törlesztőrészletek egyébként is magasabbak, ugyanis ilyen magas törlesztőrészleteknél a kormány ezen fiatalok esetében elvonta az adókedvezményt, nulla forintot kapnának ezekután. Ugyanezt mondják a bankszakemberek is, akik azt mondják, hogy egy magasabb, egy 15 milliós maximális hitelnél ez a különbség 40 ezer forint.

Kérdezem miniszter urat, hova tűntek az ígéretek, hol itt a szociális igazságosság, hogy jutunk előrébb, amikor hátrányosabb helyzetbe kerültünk.

Köszönöm szépen. Várom a válaszát. (Szórványos taps a Fidesz soraiból.)
Felszólalások:  Előző  112  Következő    Ülésnap adatai