Készült: 2020.03.29.21:03:05 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

257. ülésnap (2013.03.04.), 236. felszólalás
Felszólaló Dr. Bóka István (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:59


Felszólalások:  Előző  236  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. BÓKA ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A 15. ajánlási ponthoz szeretnék hozzászólni, a módosító indítványomhoz. Azt gondolom, a benyújtott törvényjavaslat egy nagyon fontos dologgal kezd el foglalkozni, amivel Magyarországon eddig nemigen foglalkoztunk, ez pedig a településeken található - legyen szó városról, legyen szó faluról -, a településképet jelentős mértékben rontó légkábelhálózatról rendelkezik.

Az eredetileg benyújtott javaslat két esetben is, a 119/A. és a 119/B. esetében két jogintézményt próbál bevezetni, amely gyakorlatilag valamilyen módon a településképet rontó légkábelhálózat földbe helyezésével foglalkozik, és arra kínál valamifajta megoldást. Az általam benyújtott módosító indítvány gyakorlatilag további alternatív lehetőséget biztosít az A. és a B. pontban írt jogintézményekhez képest, azokat kiegészíti, de az én véleményem szerint sokkal inkább életszerűbb és sokkal inkább a tapasztalati tényeken alapul.

Ha megnézünk egy magyar települést és egy tőlünk nyugatra levő települést, kisvárost, akkor talán az igényesebb térburkolaton kívül az különbözteti meg a két települést, hogy Nyugaton kitisztult a településkép, nincsenek légkábelek, Magyarországon pedig a legexkluzívabb részeken is légkábelek sokasága szennyezi a településképet. Az én javaslatom gyakorlatilag a szolgáltató elosztó és az önkormányzatok között egyfajta közös tehermegosztásra tesz javaslatot. Ez azt jelenti, hogy egy automatikus rendszert vezet be, amennyiben az érintett önkormányzat kéri, a szolgáltató köteles a légkábelt a földbe helyezni, mégpedig tehermegosztás alapján. A tehermegosztás mértékét az amortizáció függvényében 30 és 70 százalék között jelöltem meg.

Azt gondolom, ez a megoldás, amely önkormányzati tehervállalás mellett születhet meg, kiküszöböli azokat a konfliktusokat, amelyek a 119/B. §-ban szabályozott jogintézmény tekintetében konfliktust fognak okozni az önkormányzatok között, hiszen aki az ütemezési tervben szerepel, az jól jár, aki nem szerepel, az nem jár jól ebben a rendszerben.

Nagyon fontosnak érzem azt, hogy a szolgáltatók, elosztók önköltségi áron végezzék el ezt a munkát, és fontosnak érzem azt, hogy az a pénzeszközátadás, ami az önkormányzatok részéről történik a szolgáltató elosztó felé, mindenféleképpen adómentesen történjen meg, hiszen egy célhoz kötött juttatásról van szó, jelenleg a célhoz kötött juttatások általánosforgalmiadó-kötelezettséggel terheltek. Mégiscsak egy nagyon fontos közcélról van szó, nonszensz az, hogy az önkormányzat még az általános forgalmi adót is fizesse meg ezután.

Azt gondolom, hogy a szolgáltatók tekintetében is kezelhető rendszer alakulhat ki, hiszen a bejelentéstől számított két évet ad a javaslat ezen beruházások elvégzésére. Nyilván a részletszabályokat, az önköltségi ár meghatározását, az amortizációt, az egyéb jogokat és kötelezettségeket ez a módosító javaslat is a végrehajtási rendeletre kívánja bízni.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban és az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  236  Következő    Ülésnap adatai