Készült: 2020.04.10.00:46:55 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

248. ülésnap (2012.12.10.), 293. felszólalás
Felszólaló Dr. Bóka István (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:40


Felszólalások:  Előző  293  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. BÓKA ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Asszony! Ehhez az országgyűlési határozati javaslathoz szeretnék hozzászólni, de mielőtt ezt megtenném, engedjék meg, hogy nagyon nagy tisztelettel hadd köszöntsem a megjelent polgármester urat, Balatonvilágos polgármesterét, Fekete Barnabás urat. Isten hozta, polgármester úr! (Fekete Barnabás a páholyban feláll. - Taps.)

Az önkormányzati bizottság több héttel ezelőtt tárgyalta ezt az előterjesztést, ezt a határozati javaslatot. Az önkormányzati és területfejlesztési bizottság az előterjesztő véleményét osztotta, és egyhangúlag úgy döntött, hogy támogatja ezt a határozati javaslatot.

A térség, a választókerület országgyűlési képviselőjeként elmondhatom, hogy jól ismerem ezt a vitát és ezt a problémát. Több éve húzódik már ennek a kérdésnek az eldöntése. A korábbi évek vezetése és a jelenlegi vezetés is Balatonvilágoson azt szeretné, hogy Balatonvilágos tekintetében a megyeváltás Veszprém megyéből Somogy megyébe történjen meg.

Azt gondolom, hogy igazat kell adnunk államtitkár asszonynak; ahhoz, hogy egy ilyen megyeváltás nehogy túlságosan precedenst teremtsen, azt nagyon alaposan meg kell vizsgálni, hogy azok a körülmények, amelyek indokolttá tehetik a megyeváltást, gazdasági, közigazgatási, földrajzi, közlekedési vagy humán szempontok, azok egyértelműen megerősítik-e azt, hogy a megyeváltásra szükség van, mert minden járásban, korábban minden kistérségben és minden megyében vannak olyan, úgymond, szélen elhelyezkedő települések, akikben felvetődhet az az igény, hogy helyzetükön valamifajta változtatással, akár megyeváltással próbáljanak segíteni. Azt gondolom ezért, hogy nagyon fontos az, hogy az előkészítés rendkívül alapos és rendkívül körültekintő legyen.

Azzal sem árulok el túl nagy titkot, ha elmondom, figyelve a folyamatokat, hogy azért Balatonvilágos polgárai a kérdést illetően megosztottak. Sok szakmai és érzelmi érv van a megyeváltás mellett és a megyeváltás ellen, és a megye közszereplői is bizonyos szempontból a kérdést illetően megosztottak. De azt gondolom, hogy ez természetszerű, és azt gondolom, hogy ez így rendben van.

Ha Balatonvilágos és Siófok helyzetét vizsgáljuk, a két település egymáshoz való földrajzi közelségét, a gazdasági kapcsolatokat, a potenciális igazgatási kapcsolatokat, a szolgáltatási kapcsolatokat, a közlekedési kapcsolatokat, a rendészeti kapcsolatokat, amelyeket az előterjesztő is felsorolt, azt gondolom, hogy nyomós érvek szólnak amellett, hogy Balatonvilágos esetlegesen január 1-jétől tartozzon Somogy megyéhez, tehát gyakorlatilag történjen meg a megyeváltás.

(19.40)

Államtitkár asszony elmondta, hogy az a bizonyos népszavazás eredménytelen volt, annak ellenére, hogy népszavazáshoz képest nagyon sokan járultak az urnákhoz, tehát közel 50 százalékos volt a részvétel, és a megjelent polgárok nagyon nagy része, több mint 70 százaléka a megyeváltás mellett voksolt. Azt gondolom, hogy ez is egy olyan érv, amely Balatonvilágos önkormányzati képviselő-testületét arra indította, hogy a kormány felé és a parlament felé kezdeményezését, előterjesztését megtegye.

Amennyiben pozitív támogatást kap a parlamenttől az az országgyűlési határozati javaslat, amit a kormány előterjesztett, azt gondolom, hogy mivel Balatonvilágos ezt követően is ugyanúgy a Balaton kiemelt üdülőkörzet és a Balaton-régió értékes tagja marad, az eddigi kapcsolatok továbbra is megmaradnak, és nagyon bízom benne, hogy a megyeváltással új pozitív tartalmat fog kapni Balatonvilágos helye és szerepe.

Azt gondolom, és polgármester úr ezt többször megerősítette, hogy a megyeváltási szándék nem a potenciális balatonfüredi járás vagy a potenciális balatonalmádi járás vagy pedig Veszprém megye ellen irányul, hanem úgy gondolják, hogy gazdasági és egyéb településfejlesztési érdekeiket ezen közösség keretében jobban ki tudják bontakoztatni. Sok sikert kívánok Balatonvilágosnak.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  293  Következő    Ülésnap adatai