Készült: 2019.11.15.08:12:42 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

315. ülésnap (2013.10.24.), 76. felszólalás
Felszólaló Göndör István (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:08


Felszólalások:  Előző  76  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GÖNDÖR ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Képviselőtársaim! Mondhatnám én is ugyanazt, amit Z. Kárpát Dániel mondott, hogy túl messze mentünk, de azokra, akik nem hajlandók a múltat tudomásul venni, a múltbeli tényeket elferdítik, muszáj reagálni.

Amikor Vigh képviselő úr azt mondja, hogy '94-98 között. Képviselő úr, én csak egy ilyen pici mondatot mondanék önnek, hogy az importvámpótlék. Aztán tessék végiggondolni, hogy az mennyit segített a magyar államháztartáson anélkül, hogy megrengette volna a belső gazdaságot.

De mondom a másikat. Az energetikai szektor privatizációja előtt, hadd mondjam Z. Kárpát Dánielnek, hogy a feldolgozóipart az első, Antall-Boross-kormány idején privatizálták. Az energiaszektort ön nagyon ügyesen és rafináltan a GDP-hez méri. Én meg azt mondom, hogy a könyv szerinti értéknek több mint háromszorosáért értékesítették akkor, amikor értékesítették, és ha visszakeresi az akkori költségvetési szavazásokat, akkor rájön, hogy azt a pénzt nem felélte az ország, nem elosztogatta, hanem az utolsó petákig az államadósság törlesztésére fordította. (Kontur Pál: Ne hazudjál! Hazudsz!)

Erre önnek hadd mondjak egy anekdotát. Torgyán József, aki akkor még bent ült a parlamenti patkóban, ő azt kérte Horn Gyulától, hogy remélem, meghív ahhoz az asztalhoz, ahol majd elosztjuk a privatizációs bevételeket, miközben ő maga is megszavazta, hogy az államadósság csökkentésére fordítsuk ezt a pénzt. Tehát lehet a múltat részigazságokba, és lehet bebújni amögé, amit tesz Vigh képviselő úr, hogy a családok, csak én kíváncsi vagyok, hogy mit mond ön azoknak a családoknak otthon, akik már három éve nem tudják igénybe venni a családi adókedvezményt. Most nagyon szép lesz azt mondani, hogy majd '14. január 1-jétől igen. De az, hogy eddig nem volt kenyérre pénzetek (Az elnök a csengője megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), széttárja legfeljebb a karjait.

Köszönöm szépen a szót, elnök úr. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  76  Következő    Ülésnap adatai