Készült: 2019.11.19.20:06:43 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

315. ülésnap (2013.10.24.), 54. felszólalás
Felszólaló Sebestyén László (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 7:50


Felszólalások:  Előző  54  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SEBESTYÉN LÁSZLÓ (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Köszönöm a szót. Elakad a szavam néhány ilyen nagyívű hozzászólástól. De komolyra fordítva a szót, Varga Mihály miniszter úr a költségvetés benyújtása után először a sajtóban úgy jellemezte ezt a törvényjavaslatot, hogy ez a rezsicsökkentés költségvetése lesz. Ezt most a vezérszónoki felszólalásában megerősítette a frakcióvezetőnk, Rogán Antal úr is. Én arra szeretném a kétkedők figyelmét ráirányítani, hogy a rezsicsökkentés most már érezteti hatását: a szeptemberi adatok szerint 15 százalékkal csökkent a háztartások közműtartozása, ha pedig csak a távhőt nézzük, akkor több mint 30 százalékos csökkenésről van szó.

Tudom, hogy ez nem az adótörvények vitája, de visszatérően találkozom helyi szinten, otthon is azzal a hamis érveléssel, hogy a kormány a rezsicsökkentéssel megspórolható pénzt más adó formájában, de visszaszedi a családoktól. Ez egyszerűen nem igaz, hazugság. Itt a parlamenti vitában majd az adótörvényeknél lehetőség lesz arra, hogy az ellenzék megnevezze azokat az adókat, tételesen és összegszerűen, amik a családokat ugyanolyan mértékben sújtják, mint amennyit nyernek a közműszolgáltatások díjainak csökkentéséből. Kíváncsi lennék ezekre az összehasonlításokra.

A másik érv az szokott lenni, hogy a rezsicsökkentés igazságtalan, mert igazából a medencéjüket fűtők járnak jól. Javasolnám képviselőtársaimnak, hogy írjuk körbe, kit tekintünk gazdagnak, és nézzük meg az adatokat. Visszautalnék a közműtartozás adataira, ami folyamatos csökkenést mutat, és még mindig majdnem egymillió fogyasztónak van csaknem egy hónapos elmaradása a befizetésekkel. Ez a javulás ellenére van. Szerintem nekik igazán nagy segítség a rezsicsökkentés, és mellesleg ezzel a szolgáltatók is jól járhatnak, mert hiába szabnának ők magasabb közműdíjat, ha azokat az emberek nem tudják kifizetni, akkor nem folyik be a számlájukra.

Felszólalásomat azzal a két idei eseménnyel folytatnám, ami véleményem szerint nagyon figyelemreméltó, komoly eredmény. Az egyik, hogy Magyarország kikerült az Európai Unió 2004 óta folytatott túlzottdeficit-eljárása alól, a másik, az idén kifizettünk egy jelentős nemzetközi tartozást. Nem tartozunk többé a Nemzetközi Valutaalapnak. Az a pofon, ami nem csattan el, az nem fáj, szokták mondani. Nekem úgy tűnik, nem érezzük eléggé, legalábbis az ellenzéki képviselőtársaim nagy része nem, hogy mit úsztunk meg. Ez a nagy szerencséje a másik oldalon ülők azon részének, akik az előző ciklusban is itt ültek a parlamentben, sőt kormányozták az országot.

Nem derül ki ugyanis, mitől menekült meg a magyar társadalom az Orbán-kormánynak köszönhetően. Ha benne ragadtunk volna bármelyikben, vagyis elmarasztalnának bennünket az Unióban túl magas költségvetési hiány miatt, illetve tovább halmoznánk a hitelünket, a mostani költségvetést nem az NGM, hanem az IMF írta volna. És Varga Mihály miniszter úr nem ilyen dolgokról beszélt volna, hanem megszorításokról, bér- és nyugdíjcsökkentésről, elbocsátásokról, magas költségvetési hiányról, az európai uniós pénzek befagyasztásáról, és még sorolhatnám. De nem erről van szó.

Ha már külföldről esett szó, azzal is folyamatosan riogat az ellenzék, most már nem merik ugyan annyira, hogy a különadók miatt csökken majd a Magyarországra befektetők száma. No, ezt pont ezen a héten hétfőn cáfolta meg François Hollande francia államfő, aki Áder János köztársasági elnök úrral folytatott megbeszélésén kijelentette, hogy a különadók esetleges fennmaradása esetén is Franciaország nemhogy megőrzi, hanem bővíti befektetéseit hazánkban. De tudjuk, hogy ebben a ciklusban bővült például a német beruházások száma is, a keleti kapcsolatokról pedig ne is beszéljünk - pedig arról is lehet jó bőven.

Új hír Miskolcon, hogy a Bosch cég bejelentette, hogy bővíti a gyárát Miskolcon például, a szűkebb pátriámban, ezzel bővülni fog a foglalkoztatás. Természetesen ez nem egyik pillanatról a másikra megy, de jó hír. És azért nem beszélve arról, hogy ez igen komoly munkalehetőség lesz reményeim szerint a miskolciaknak, de a sajóbábonyiaknak vagy a Pitypalatty-völgy településén lakóknak is.

Érdemes volt egyébként figyelni a költségvetés benyújtása utáni reakciókat a médiában; nem az ellenzékét, mert azt tudtam előre, hanem a szakértőkét, a civilekét. Az egyik politikai elemző cég munkatársa az MTV-ben egyenesen úgy fogalmazott, hogy meglepődtek, mert nem választási költségvetés került az asztalra. Ez, gondolom, válasz az előbbiekre. Nincsenek benne eltúlzott kiadási összegek, nincsen hirtelen megugró támogatás a társadalom bizonyos rétegeinek, egyszóval a 2014-es költségvetés olyan, mint bármelyik másik. Ha megnézzük a költségvetés fejezeti számait, akkor látni fogjuk, hogy nincs olyan terület, amelyik kisebb összegből gazdálkodhatna jövőre, mint az idén.

Felszólalásom végén engedjék meg, képviselőtársaim, hogy kiemeljek a költségvetésből két olyan intézkedést, amelyek teljesen új elemként a 2014-es évben jelennek meg először, ami egy nagyon fontos adat annak a régiónak, amelynek én képviselője vagyok. Ez Miskolc-Diósgyőr. Az egyik a diósgyőri stadion fejlesztésének támogatása, melyre a nemzeti stadionfejlesztési program keretében 2014-re és 2015-re is 1 milliárd 750 millió forintot különített el a kormány. Ebből a pénzből egy 15 ezer nézőt befogadni képes európai színvonalú stadion fog épülni. Egyébként, ha ez nem kell a miskolci szocialistáknak, feltétlen szóljanak!

A másik a miskolctapolcai strandfürdő és környezete fejlesztésének támogatása, melyre a miskolci önkormányzat kap 500 millió forintot, ez az első rész. Ha valaki ismeri a strand területét, tudja, hogy azt rehabilitálni kell, és a nemzetközi versenyek megtartására is alkalmassá kell tenni az úszómedencék, kiszolgáló épületek kialakításával, valamint turisztikailag fontos egy élményfürdő kialakítása, hogy a barlangfürdő mellett a tapolcai strandfürdőben is megfelelően ki tudjuk szolgálni a hazai és külföldi vendégeket.

Összességében azt gondolom, hogy a rendszerváltozás utáni költségvetési politika soha nem volt ennyire fegyelmezett, mint a jelenlegi kormány alatt. A költségvetés megfelelő tartalékokkal rendelkezik, melyek biztosítják, hogy az ország pénzügyei stabilak legyenek, valamint képes legyen kezelni az esetlegesen váratlan helyzeteket is.

Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  54  Következő    Ülésnap adatai