Készült: 2019.11.21.19:33:59 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

315. ülésnap (2013.10.24.), 52. felszólalás
Felszólaló Bokros Lajos
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:41


Felszólalások:  Előző  52  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. BOKROS LAJOS (Európai Parlament magyarországi képviselője): Köszönöm szépen, elnök úr. A miniszter egy múlt heti interjújában azt találta mondani, hogy nem lehet egyszerre kiugró növekedést elérni és közben az államháztartást konszolidálni. Nem tudom, hogy a szakértelem vagy az emlékezőtehetség hiánya miatt hangzott ez el, de szeretném felvilágosítani, hogy igenis lehet, ez történt '95-96-ban a sikeres hazai pénzügyi stabilizáció vagy az 1985-ös ír konszolidáció esetében; az mindenesetre igaz, hogy a mai kormánynak ez nem sikerült.

Nem árulok el titkot azzal, hogy a '14-es költségvetés sem helyezi vissza az országot a fenntartható növekedés útjára. Ez egy választási költségvetés, látszólag mindenkinek kicsit több jut - a stadionépítőknek sokkal több -, miközben szinte tartalék nélkül marad a költségvetés egy olyan évben, amikor az idei évet jellemző, kivételesen kedvező világpiaci likviditási helyzet jelentősen romolhat.

Tekintettel arra, hogy ez az utolsó költségvetési törvény, amit a Fidesz-kormány nyújt be, nézzük meg, mire is jutott a gazdaság az elmúlt évben. (Sebestyén László: Ebben a ciklusban!) Első eredmény: az államadósság valójában nőtt a Fidesz-kormány alatt, hiszen a kötelező magánnyugdíjpénztárak államosítása az adósságot nem szüntette meg, csak láthatatlanná tette. A tagoktól kizsarolt vagyon figyelembevételével ma 88 százalék körül van az államadósság.

Második eredményük rosszabb még a korábbi kormányok gazdaságpolitikájánál is, az államadósság szaporodásából nem sikerült kihozni gazdasági növekedést. Bár az önök által működtetett nemzeti agymosoda szerint az ország jobban teljesít, az igazság az, hogy már nemcsak az EU-tól, hanem a visegrádi országoktól is leszakadtunk. Az önök ésszerűtlen gazdaságpolitikájának következtében az utóbbi három évben összességében nem volt növekedés, miközben már nemcsak Szlovákia, hanem Lengyelország is lehagyott bennünket.

Harmadik eredmény: a versenyképesség romlása, bizalomvesztés, beruházások elmaradása. Az önök konzervatívnak és jobboldalinak nevezett kormánya nem barátja a versenynek, sem a politikai versenynek, sem a gazdasági versenynek, nem is csoda, hogy az ország versenyképessége évről évre romlik. Önök tőről metszett újkommunista módon terjesztik ki az állam hatáskörét (Dr. Lanczendorfer Erzsébet: Ó! - Pálffy István: Te már csak tudod!), amerre nyúlnak, ott a magántulajdont nem tisztelve lenyúlnak, államosítanak, monopóliumokat építenek, és árszabályozással torzítják a piacot, mindeközben folyamatosan megszorítanak, és rombolják a hazai és külföldi megtakarítók és befektetők bizalmát. Ahogy a költségvetési tervezet számaiból kiderül, önök sem számolnak azzal, hogy a beruházási ráta az elkövetkezendő években számottevően növekedne. Még 2017-ben is csak 18 százalékos beruházási rátával számolnak, mindezzel elismerik az elmúlt három év gazdaságpolitikájának kudarcát.

Mi lenne egy becsületes és valódi eredményeket felmutatni képes gazdaságpolitika tartalma? A Modern Magyarország Mozgalom hisz az emberekben, nem akarja a magánvállalatokat állami gyámság alá helyezni, vissza akarja nekik adni az önállóságot és a felelősséget, ennek megfelelően jelentősen csökkenteni kell a közigazgatás és a bürokrácia méretét.

(14.10)

A környéken sehol nem költenek annyit az állam "száraz futására", mint Magyarországon. Önkormányzati reformmal és az állam gazdasági szerepvállalásának radikális csökkentésével rendkívül sok erőforrást lehetne felszabadítani a magángazdaság számára. A foglalkoztatásban, melynek területén a kormányzat kudarcát még a statisztikai adatok manipulálásával sem lehet leplezni, hiszen önök a külföldi munkavállalókat beleszámolják a hazai foglalkoztatásba...
Felszólalások:  Előző  52  Következő    Ülésnap adatai