Készült: 2019.11.19.06:22:42 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

315. ülésnap (2013.10.24.), 150. felszólalás
Felszólaló Dúró Dóra (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:55


Felszólalások:  Előző  150  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DÚRÓ DÓRA (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Fontos lenne azt is megvizsgálni a családi adókedvezmény esetében, illetve a családtámogatási rendszer esetében, hogy milyen hatással van egyébként a magyar családok mindennapjaira, konkrétan a gyermekvállalási kedvet ösztönzi-e. Ha ezt megvizsgáljuk, akkor sajnos szomorú adatokat láthatunk. A minap jött ki az a hír, hogy 3,5 százalékkal ismét csökkent a születésszám az előző évihez képest. 2011-ben döntöttük meg az akkori negatív rekordot, és azóta is folyamatosan csökken a születésszám.

Olvashatjuk a költségvetési törvény indokolásában, hogy a munkahelyvédelmi akciótervnek a kisgyermekes anyákra vonatkozó része sajnos nem hozta meg a várt eredményeket. Már ennek az akciótervnek a részletes vitájában is elismerte Czomba Sándor államtitkár úr, hogy sajnos várhatóan ez a kedvezmény, amit a kisgyermekes anyáknak fognak nyújtani, nem fog egyébként foglalkozásbővítést eredményezni esetükben, hiszen nem az a probléma, hogy a munkahelyükön nem tudnak helytállni, hanem a gyermekelhelyezés az, ami Magyarországon különösen nagy hátrányt szenved.

Az Európai Unióban átlagosan a bölcsődébe járó gyermekek aránya 30 százalékos, Magyarországon mindez 10 százalék úgy, hogy egyébként a magyarországi bölcsődék 130 százalékos kihasználtsággal működnek. Az önök által előterjesztett költségvetésben az erre a területre fordítandó összeg arra elég, hogy ezt a 130 százalékos kihasználtságot 100 százalékra hozzuk le, tehát egyébként új bölcsődei férőhelyeket sajnos e tekintetben nem fognak tudni létrehozni.

Kontur Pál képviselő úrhoz lenne egyetlen kérdésem a nyugdíjakkal kapcsolatban. Tegnap ünnepeltük az '56-os forradalom évfordulóját. Miért van az, hogy 23 évvel az úgynevezett rendszerváltás után a Mansfeld Péterre halált kérő Mátsik György ügyész még mindig kommunista luxusnyugdíját élvezheti? (Kontur Pál: Ez nem igaz!)

Köszönöm a figyelmet. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  150  Következő    Ülésnap adatai