Készült: 2021.04.16.03:48:50 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

180. ülésnap (2021.02.16.), 14. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás Pénzügyminisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:10


Felszólalások:  Előző  14  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Asszony! Felszólalása igazából semmi újat nem hozott számunkra, kormánypártiak számára. Keresik a fogást a kormányon a gazdasági válság kezelése kapcsán. Jó lenne egy nagy fogást találni, bebizonyítani, hogy a kormány rossz úton jár. Azonban ehhez nem tud érveket, nem tud számokat, nem tud statisztikai adatokat hozni. Amellett viszont, hogy a kormány igenis jól kezelte a válságot, lehet felhozni érveket. Ha megengedi, én hoznék néhányat. Először is, a munkahely. A legfontosabb cél az emberélet, az emberek egészségének megvédése mellett a munkahelyek megőrzése volt. Ennek kapcsán önök sem vitatják, hogy 2020 de-cemberében négy és fél millióan dolgoztak, annyian, amennyien a válság előtt. Ez azt jelenti, hogy a munkahelyeket sikerült megőrizni; a legfontosabb célt a kormánynak az önök által kritizált intézkedéseivel mégiscsak sikerült megtartani, és a beruházások támogatásával, amit ön szintén kritizált érthetetlen módon, minden bizonnyal újabb és újabb munkahelyeket fog tudni létrehozni ebben az évben és a következő években a magyar gazdaság.

Ami a GDP visszaesését illeti, ez a világon mindenhol így van, Európában is, és a napokban fognak megjelenni összeurópai szinten a GDP visszaesésére vonatkozó számok. Amit eddig ismerünk, abból azonban az látható, hogy Magyarországon 5 százalékot alig meghaladóan esett vissza a gazdasági növekedés. Ezzel bizony nem vagyunk Európa utolsó országai között. Leginkább a jobban teljesítő országok közé leszünk sorolhatóak. (Közbeszólás az ellenzéki padsorokból.)

Érdekes adat, hogy 2020 decemberében az ipari termelés volumene már 5,8 százalékkal nőtt. Még érdekesebb, hogy válság idején, januártól novemberig a nettó bérek 9,6 százalékkal nőttek, a reálbér pedig ugyanebben az időszakban 6 százalékkal emelkedett. Már hatodik hónapja nő az építőipar teljesítménye. Novemberben az előző havi értékekhez képest 12,1 százalékkal nőtt. Ami roppant érdekes, hogy világjárvány idején is 1676 milliárd forintnyi beruházás érkezett Magyarországra, ami azért azt jelzi, hogy a nemzetközi tőke, aki befektetni kíván, Magyarországot biztos célpontnak látja a járvány idején, a járvány ellenére és az ellenzéki kritikák ellenére is.

Ami a költségvetési hiány mértékét illeti, az valóban magas lett, és ezáltal nyilván az adósságrátánk is jelentősen növekedett. Azonban azt nem szabad elfeledni önnek sem, hogy gazdasági világválság van, ami tíz évvel ezelőtt volt Magyarországon. Tíz évvel ezelőtt ugyanúgy megnőtt az államadósság, de mellette megnőtt a munkanélküliek száma több százezerrel. Most a munkanélküliek száma nem növekedett.

A tíz évvel ezelőtti válságkezelés idején, amikor ugyanúgy megnőtt a költségvetési hiány, és megnőtt az államadósság mértéke, csökkent az emberek jövedelme, csökkent a nominális és a reálbér, most pedig érdekes módon növekedett, ahogy elmondtam, mind a reálbér, mind pedig a nettó nominálbér. Akkor nem érkeztek Magyarországra a befektetések, hanem éppen ellenkezőleg: a tőke kivonult az országból. Az az érdekes, hogy míg az önök, az ön szövetségesei által kezelt válságkezelés idején a nyugdíjak csökkentek, elvették a 13. havit, most visszakapják; nem volt bértámogatás, most van bértámogatás; nem nőtt az orvosok bére, és nem csökkent a személyi jövedelemadó mértéke sem.

Azt gondolom, ez egy teljesen más válságkezelés, eredményes és hatékony válságkezelés, amit a jelenlegi kormány végez. Köszönöm.
Felszólalások:  Előző  14  Következő    Ülésnap adatai