Készült: 2020.09.23.12:13:31 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

116. ülésnap (2020.04.06.), 44. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás Pénzügyminisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 4:56


Felszólalások:  Előző  44  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Először én is arra reagálnék, ami kritika, vád érte a kormányt, hogy későn hozott meg a vírus terjedése idején döntéseket. Én szeretném elmondani, hogy az első gazdaságvédelmi döntések, család- és vállalkozásvédelmi döntések a veszélyhelyzet kihirdetését követő hét napon belül megszülettek. Szeretném elmondani, hogy Európában egyedülálló módon a magyar kormány mondta ki, hogy nem kell a hitelek tőke- és kamatfizetési kötelezettségének eleget tenni december 31-éig. Mindenki eldöntheti. Ez több százezer ügyletet érint vállalkozási szinten és több millió ügyletet érint magánszemélyek szintjét. Erre időt kapott mindenki, hogy eldönthesse, éle ezzel a lehetőséggel, vagy nem él ezzel a lehetőséggel. Az első és legfontosabb üzenet, amit a kormány elküldött a veszélyhelyzet kihirdetését követő hetedik napon, hogy biztonság. Biztonság, hiszen egy olyan helyzetben, amikor az ember nem tudja, hogyan tud törleszteni, mi lesz a munkahelyével, mi lesz a jövedelmével, el tudja dönteni, így ezt a kötelezettségét, ami a családját terheli, nem kell törleszteni.

Majd nagyon fontos az, hogy a válságágazatokban, több mint 15 ezer vállalkozást érintően 300 ezer embernek nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni. Ehhez jön még, hogy közel 100 ezer embernek nem kell ezt a bizonyos katát és kedvezményezett kiva adót fizetni. Azt tudjuk mondani, hogy az adózást és járulékfizetést illetően mintegy 500 ezer vállalkozást és munkavállalót érintett a kormány első gazdaságvédelmi intézkedése.

Így épül ez egymásra, szépen, tudatosan és következetesen.

Ennek a következő döntése, amit ma a miniszterelnök úr bejelentett, a gazdaságvédelmi alap létrehozása és azon belül öt rész. A legfontosabb a munkahelyek megvédésével kapcsolatos kormányzati döntés, amelynek a lényege, hogy a kormány kész átvállalni bizonyos bérköltségeknek egy jelentős részét. Munkahelyteremtésre 450 milliárd forintot különít el, amivel beruházásokat fog létrehozni, és új vállalkozásoknak fog lendületet, lehetőséget adni. Fontos, hogy a működő vállalkozások megkapják a vállalati finanszírozáshoz a kamat- és garanciatámogatást a hitelekhez, ami 2000 milliárd forintot fog jelenteni. És nagyon fontos döntés az is, hogy a családok és a nyugdíjasok védelme érdekében 13. havi nyugdíjat fog kifizetni a már említett módon, évente egy-egy heti nyugdíjkifizetéssel, ami 2021 februárjában fog kezdődni.

Az ellenzék persze ezt lekicsinyli, de azért azt ne felejtsük el, hogy 2008-2009-ben, amikor lényegében ugyanilyen válságban volt az ország, akkor nem nyugdíjat adtak és emeltek, hanem nyugdíjat vettek el az emberektől; nem állami bértámogatást adtak, hanem munkahelyeket szüntettek meg, és emberek százezreit küldték, tették munkanélkülivé.

Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Ennek a részletei a mai és a holnapi napon fognak nyilvánosság elé kerülni, nyilván akkor lényegesen többet fogunk tudni, és meg fogjuk látni, hogy ez a döntés, amit miniszterelnök úr ma délben bejelentett, érdemi segítséget fog adni a magyar vállalkozásoknak, a magyar családoknak, érdemi segítséget fog adni több százezer embernek vagy akár milliók számára is.

Az akcióterv volumenét tekintve eléri a GDP 18-22 százalékát, ami, azt gondolom, elegendő lesz arra, hogy a válságba jutott embereket, vállalkozásokat és a gazdaságot a kormány ezzel ki fogja tudni segíteni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)
Felszólalások:  Előző  44  Következő    Ülésnap adatai