Készült: 2020.04.09.22:56:22 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

222. ülésnap, 80. felszólalás
Felszólaló Dr. Hadházy Ákos (LMP)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 3:04

Felszólalások:  <<  80  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HADHÁZY ÁKOS (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! 2013-ban 10 milliárd forint uniós és hazai költségvetési forráshoz jutott a Klebelsberg Központ jogelődje, a KLIK. A köznevelés az iskolában megnevezésű projektben olyan informatikai rendszer kiépítését vállalták, amely csökkenti az adminisztrációs terheket, és majd segíti a szakmai munkát. A projekt tervezett befejezésének időpontja 2015. december 31-e volt, de nem tudni, hogy mikor készültek el ezek a programok, ha egyáltalán elkészültek a fejlesztések, az viszont tény, hogy kifizették ezt a pénzt, mind a 10 milliárd forintot. Ebből körülbelül 850 millió forint volt a program.

Az a kérdés, hogy mire fizették ki ezt a pénzt. A szóban forgó projekttel kapcsolatban korábban már találtam nagyon durva dolgokat. Találtam olyan teljesítésigazolást, kaptam olyan teljesítésigazolást, amelyeket ugyanazon a napon ugyanaz az ember írt alá, mint aki a tetemes hibalistát, és utána a 6 hónapos engedményt írta alá.

Azonban újabb információkat is kaptam, és ezért szerettem volna megbizonyosodni arról, hogy valóban üzembe helyezték-e, használják-e ezt az új rendszert. Ismét adatigényléssel fordultam a Klebelsberg Központhoz és egyidejűleg az önök minisztériuma felé is. Hosszas és mérsékelten eredményes levelezés vette kezdetét, és most már fél éve, hogy sem az EMMI, sem pedig a Klebelsberg Központ nem ad igazán érdemi választ a kérdésre, hogy mióta és melyik iskolákban használják az új rendszert. Pölöskeinétől kaptam egy választ. Abban azt mondta, hogy létezik, működik a rendszer. Az első levélben azt mondta, hogy ez létezik és működik a rendszer, illetve azt mondta, hogy az iskolákban nem kell hogy működjön. Sajnos azt kell mondanom, mind a kettő hazugság. Az egyiket ők maguk cáfolták az elmúlt héten, amikor azt mondták, hogy nem minden eleme működik, majd egy része csak 2017. december 31-i. A másodikat pedig abban lehet tetten érni, hogy rendelkezésemre állnak az adatkérések, a specifikációk, amelyekben egyértelműen azt írják, hogy az iskolákban, intézményekben működniük kell ezeknek a programoknak. Azonban nem tudok arról, hogy működne. Számtalanszor, többször kértük volna, nagyon sok telefonnal próbáltuk megkérni, hogy hadd nézzük meg működés közben ezeket a rendszereket. Szeretném elhinni, hogy működnek. Most a sajtótájékoztató után kaptam egy időpontot, hogy majd két hét múlva esetleg az igazgató jelenlétében betekinthetek. Ez az informatikai rendszer, mint mondtam, 850 millió forintba került, és okkal merül fel a gyanú, hogy nem működik. Ha mégis működne, akkor miért nem nézhettem meg fél évig működés közben ezt a rendszert?

Tisztelt Államtitkár Úr! Egyértelmű és világos választ szeretnék arra kérni, hogy hány iskolában és mióta működik rendeltetésszerűen a több száz millió forintból létrehozott integrált informatikai rendszer, és melyek ezek az iskolák. Ha beigazolódna a gyanú, hogy mégsem építették ki a rendszert (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), ezek szerint ezek a pénzek elfogytak, indul-e vizsgálat? Köszönöm szépen.

Felszólalások:  <<  80  >>    Ülésnap adatai