Készült: 2019.12.16.10:03:13 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

152. ülésnap (2011.12.12.), 22. felszólalás
Felszólaló Dr. Mengyi Roland (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:55


Felszólalások:  Előző  22  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. MENGYI ROLAND (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Asszony! A döbbenet lett úrrá rajtunk, amikor arról értesültünk, hogy 2011. november 16-án délelőtt bejelentést tett a tiszaújvárosi rendőrkapitányság ügyeletére a tiszaújvárosi gimnázium igazgatóhelyettese, amely szerint az iskola épületében egy diákot megkéseltek.

Szerencse a tragédiában, hogy a sértett tanuló, bár rendkívül komoly sérüléseket szenvedett, úgy halljuk, felépül sérüléséből, és innen is kívánunk neki jobbulást. Ugyanakkor azt hiszem, hogy nem mehetünk el a történtek mellett szó nélkül, hiszen ez a rendkívüli esemény is felhívja a figyelmünket a közoktatási, köznevelési rendszerünk problémáira, a felnövekvő fiatalok nevelésének, a családi neveltetés körvonalazódó problémáira.

Tény, hogy Magyarország, illetve a legtöbb ország közoktatási rendszerében az iskolai erőszak valamilyen formában az intézményesített nevelés, oktatás velejárója, kísérője. Az okokat elemezve állíthatjuk, hogy napjainkban az iskolán belül, illetve az iskola és környezete között megjelenő erőszak sokféle formát ölthet, és ennek az okai bonyolult kölcsönhatások révén alakulhatnak ki. Azt tapasztaljuk, hogy az iskola pedagógiai eszközrendszerének hatásfoka csökken, amely a tantestületben a védtelenség érzetét hozhatja létre.

Tisztelt Képviselőtársaim! Hogy az említett tragédiában mi idézhette elő, hogy egy fiatal diák teljesen váratlanul egy másik védtelen társára támadt, további alapos vizsgálatokat igényel. Biztos vagyok azonban abban, hogy az iskolának mindent meg kell tennie a rendelkezésre álló eszközökkel annak érdekében, hogy megelőzze az iskolai erőszak, agresszió minden formáját. Meg kell előzni az agresszió súlyosabb formájának megjelenését, a deviáns magatartást mutató tanulókra pedig kiemelt figyelmet kell fordítani. Ugyanakkor azt is látjuk, halljuk, hogy nagyon sok olyan helyzet alakul ki, amikor olyan avatott szakembereket igénylő, megelőző és utólagos valamiféle ellátást kell biztosítani egy nevelési, oktatási intézményben, amelyhez szükséges szakértelem túlmutat a pedagógusok lehetőségein.

Arra szeretném felhívni a figyelmet, és azt szeretném megtudni, megkérdezni az oktatásért felelős államtitkártól, hogy milyen lehetőségeket, milyen garanciákat lát az új köznevelési törvényben arra vonatkozóan, ami megvédheti az iskoláinkat hasonló erőszakos cselekményekkel szemben. Illetve arra szeretném őt kérni, hogy ezeket a garanciákat kiemelten vegye figyelembe.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  22  Következő    Ülésnap adatai