Készült: 2021.09.18.05:56:08 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

185. ülésnap, 48. felszólalás
Felszólaló Dr. Keresztes László Lóránt (LMP)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:08

Felszólalások:  <<  48  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KERESZTES LÁSZLÓ LÓRÁNT (LMP): Köszönöm a szót, tisztelt elnök úr. A kérdés lényege gyakorlatilag a címben benne van, de rendkívül súlyos és rendkívül felelőtlen károkat okoz, és nagyon felelőtlen az a megszorító politika, amit az önkormányzatok ellen folytatnak, és felelőtlen az az időhúzás is, amit most érdemi tárgyalási kompenzációról folyó érdemi tárgyalás helyett látunk. De azt kéne megértenie a kormánynak, tisztelt államtitkár úr, hogy nem az ellenzéki polgármestereket, nem az ellenzéki városvezetőket büntetik, hanem az embereket, azzal, ha a megszorító politikájukkal nem jutnak hozzá a legfontosabb közszolgáltatásokhoz, mint az ivóvíz-szolgáltatás vagy éppen a tömegközlekedés. A tömegközlekedés esetén, ha nem sikerül a megfelelő járatsűrűséget biztosítani, annak konkrétan negatív hatása lehet a járvány terjedésére, ezért is rendkívül felelőtlen, hogy ilyen forrásokat, olyan forrásokat vonnak el az önkormányzatoktól, a vidéki városoktól, amelyek alapvetően szükségesek a közösségi közlekedés és minden más fontos közszolgáltatás fenntartásához.

Én nagyon világos válaszokat szeretnék kapni, tisztelt államtitkár úr. Ön is tudja pontosan, hogy most kell az önkormányzatoknak a költségvetésüket megtervezni, és nem lehet felelősen, sőt a jogszabály szerint nem is lehet egy költségvetést úgy megtervezni, hogy nem teljesen világos, hogy bevételi oldalról mire számíthatnak. Most mi történik jelenleg a nagyobb vidéki városok esetében? Az önkormányzati szövetségek teljes kompenzációt kértek az elvonások miatt, ezt megkapjáke, és pontosan mikor számíthatnak az önkormányzatok erre a teljes kompenzációra?

És még egy gondolatot engedjen meg, államtitkár úr, itt a napirend előtti vita nyomán. Az LMP frakciója mindig következetes volt abban, hogy felhívtuk a figyelmet az oltás fontosságára, és mi mindig azt az álláspontot képviseltük, hogy minden oltás jobb, mint a betegség. Ezért teljesen méltatlannak tartom azt, államtitkár úr, hogy amikor én a gyalázatos, titkosított Budapest-Belgrád vasútvonal projektjéről kérdezem, ami Mészáros Lőrincnek, ön pontosan tudja, hogy a cégének 300 milliárdot hoz, akkor azt összekeveri egy ilyen, az ellenzéket gyalázó, oltással összefüggésbe hozható propagandaszöveggel. Én azt gondolom, hogy ez méltatlan, államtitkár úr, úgyhogy nagyon bízom benne, hogy az önkormányzatokat érintő kérdésekre nem egy imént hallható propagandaszöveggel válaszol, hanem végre ad választ azoknak a városvezetőknek, akik szeretnének törvényesen és felelősségteljesen egy költségvetést összeállítani. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

Felszólalások:  <<  48  >>    Ülésnap adatai