Készült: 2020.07.12.00:43:09 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

55. ülésnap (2007.03.12.), 53. felszólalás
Felszólaló Dr. Lukács Tamás (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:04


Felszólalások:  Előző  53  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. LUKÁCS TAMÁS (KDNP): Tisztelt Államtitkár Úr! A mór nem tette meg kötelességét, a mór marad. Túl sok ügy merült fel az ön tárcájánál - rendőri tehetetlenség augusztus 20-án, túlkapások, sőt bűncselekmények alapos gyanúja október 23-án, a Btk. módosítása, gyermekpornó, ázsiai bevándorlók, tisztességtelen eljárások -, amelyek felelősséget érző demokráciában arra késztetnék a tárca vezetőjét, hogy lemondását felajánlja. Ugyan ezzel a gesztussal nagy kockázatot nem vállalna, hiszen Őszöd óta tudjuk: ez egy következmények nélküli ország. Államtitkára, azaz ön, nyilván freudi elszólás folytán a móri nyomozás kivizsgálásáról szólt, majd néhány nap múlva ennek elmaradásáról, sőt egy nem létező köztelevízió nem közszolgálatiként létező műsorában azt találta mondani, hogy a szándékolt bűnelkövetők miatt siklott félre a nyomozás. Mintha a tények nem is léteznének! Mintha a fegyvereket nem is találták volna meg! Az sem zavarja meg az államtitkár urat, hogy ezekről a tényekről miért nem értesítették a bíróságot.

Tisztelt Államtitkár Úr! Az európai emberi jogi egyezmény ismeri a tisztességes eljáráshoz való jogot. Ennek biztosítása többek között az ön feladata. Természetesen nem azt kérem számon, hogy operatív intézkedéseket tegyen, de azt igen, hogy ugyanolyan tisztességes nyomozói munkának ismerjék el, ha valaki nem követett el egy cselekményt, és zárjuk ki annak lehetőségét, hogy bizonyítékokat manipulálhassanak. Ne lehessen a sajtó által olyan nyomásgyakorlás, amely akadályozza a tisztességes nyomozást! Ne mondhassa ugyanebben a tévéműsorban ön - idézem -: "Az új kormány éppen felállt, mindenki eredményt akart, mindenki a rendőrséget sürgette."

Tisztelt Államtitkár Úr! Ha megindítják az eljárást Orbán Viktor ellen, akkor kérem, hogy a bizonyítékok közé ezt a mondatát csatolja be, és a bíróság hadd értékelhesse azt a körülményt, hogy van-e jelen pillanatban, jelenleg a rendőrségen politikai nyomás. Idézem még egyszer: "Az új kormány éppen felállt, mindenki eredményt akart, mindenki a rendőrséget sürgette."

Államtitkár Úr! Szükségesnek tartja-e a sajtónyilvánosság szabályozását a be nem fejezett büntetőügyek vonatkozásában? Kíván-e tanulságokat levonni a félresiklott nyomozás adataiból a rendőrség felett irányítást gyakorló személy, azaz ön? Milyen módon kívánja biztosítani az emberi jogi egyezményben vállalt, tisztességes eljáráshoz való jogot?

Kíváncsian várom válaszát. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  53  Következő    Ülésnap adatai