Készült: 2020.07.06.07:50:34 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

50. ülésnap (2007.02.20.), 2-4. felszólalás
Felszólaló Dr. Lukács Tamás (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:54


Felszólalások:  Előző  2 - 4  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. LUKÁCS TAMÁS (KDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! "Ne féljetek azoktól, akik megölik a testet, de aztán semmi egyebet sem tudnak tenni!" (Közbeszólások: Mikrofon!)

ELNÖK: Képviselő úr, a mikrofonját helyezze fel!

DR. LUKÁCS TAMÁS (KDNP): Leesett, elnézést. "Ne féljetek azoktól, akik megölik a testet, de aztán semmi egyebet sem tudnak tenni!" Ez az evangéliumi mondat a diktatúrák idejében sokaknak adott erőt és tartást. Erőt adott Kolbe atyának az éhségbunkerben, a koncentrációs táborban, és erőt adott Mindszenty bíboros úrnak az ávó börtönében. De sok százezer és millió embernek adott erőt a diktatúrák időszakában. És most ez az evangéliumi mondat újra aktuálissá vált, amikor a rendőrpalotát golyózápor éri, amikor nem tudni, kik által vezérelve, milyen sötét erők működve félelmet akarnak kelteni ebben az országban. Ekkor egyetlen értelmes, helyes és demokratikus - és hozzáteszem: keresztény - választ adhatunk, ha mindnyájan erre az üzenetre innen válaszolunk: nem félünk. Nem félünk, mert megtanultuk legyőzni a félelmet. Nem félünk, mert jól tudjuk, hogy a végső szó nem az övék, és nem tudják elérni céljukat, bárkik legyenek azok, hogyha innen, a parlamentből egységesen azt mondjuk, hogy nem félünk.

De nem félünk azoktól sem, akik a Parlament köré kordont emelnek. Nem félünk, mert - a köztársasági elnök úr szóhasználatát idézve - egy alkotmányosan aggályos parancsot hajtanak végre. És nem félünk, mert jól tudjuk, hogy a korlátnak két oldala van, és innen nézve nem mi vagyunk a korlátoltak.

De nem félünk attól sem, aki szellemi korlátot akar emelni ebben az országban, aki úgy nyilatkozik, hogy politikus március 15-én ne beszéljen. Mi ünnepelni szeretnénk. Ünnepelni szerettünk volna 1972-ben is, amikor a Nemzeti Múzeumra azt írták ki, hogy: "Hűség a néphez, hűség a párthoz". És ünnepelni szerettünk volna 1973-ban is, amikor a csepeli munkásőröket vezényelték be szétverni a márciusi, úgynevezett tüntetőket. És ünnepelni szerettünk volna akkor is, amikor a késő kádári korszakban március 15-én megmutatta az igazi arcát a kádári korszak, bár akik most restaurálni próbálják, vagy másképp próbálják beállítani a történelmet, ezekre az időkre talán már nem emlékeznek. Igazi arcát a '80-as években is megmutatta az úgynevezett puha diktatúra.

Azt gondolom, hogy bennünk erősebb a szabadságvágy, és megtanuljuk legyőzni a félelmeinket. Úgy gondolom, hogy ha összefogunk, akkor tudunk ünnepelni, de ahhoz az kell, hogy valóban a lelkekben és a közösségekben szülessék meg a szabadvágy. Mi tudjuk a választ arra a kérdésre, hogy rabok legyünk vagy szabadok, mert negyven év alatt megtanítottak rá.

Ez az evangéliumi mondat, amit idéztem - Gyökössy Endre írja egy könyvében -, valami misztikus módon 365-ször szerepel az evangéliumban, így mindennap elmondjuk, hogy nem félünk, mert megtanuljuk legyőzni a félelmet, nem félünk keresztényként, és a bibói értelemben nem félünk demokrataként.

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)




Felszólalások:  Előző  2 - 4  Következő    Ülésnap adatai