Készült: 2020.07.11.22:54:54 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

26. ülésnap (2006.10.30.), 128. felszólalás
Felszólaló Dr. Lukács Tamás (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:23


Felszólalások:  Előző  128  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. LUKÁCS TAMÁS (KDNP): Tisztelt Államtitkár Úr! Amilyen tehetetlennek bizonyultak a rendőreink a Magyar Televízió székházának megvédésében, olyan tehetségesnek mutatkoztak 23-án a vétlen emberek megfélemlítésében. A szabadságjogok lábbal tiprása Európában megbocsáthatatlan. Lábbal tiporták az alapvető szabadságjogokat, a gyülekezési szabadságot a megemlékezők, köztük gyerekek, öregek és nők terrorizálásával; a lelkiismereti és vallásszabadságot egyházi személy tudatos bántalmazásával és gyalázásával; a sajtószabadságot többek között a lengyel közszolgálati televízió teljesen jogszerű, engedélyezett munkájának akadályozásával, a stáb tagjainak megalázásával.

A diktatúrában mi, hívők megszoktuk, hogy egyházi személyt bántalmaznak kifejezetten azért, mert pap, de azt reméltük, a demokráciában ilyen többé nem lesz. Csalódnunk kellett. Vértesaljai László jezsuita szerzetest, nemzetközileg elismert újságírót, a Vatikáni Rádió magyar adásának egykori vezetőjét akkor verték meg, amikor békítőleg lépett fel, az emberek békés hazatérésére biztatott, és a rendőrök közül többen tisztában voltak azzal, hogy papot bántalmaznak. Ilyen cselekményekre Rákosiék vetemedtek először akkor, amikor a nagykarácsonyi papot, Debreceni Sixtust megverték, majd később Rákosi sofőrje halálra gázolta.

A sajtószabadság sérelmére elkövetett mostani cselekedetek összhangban vannak a balatonőszödi Gyurcsány-beszéddel. Nemzetközi hírünket és az ország megítélését is rombolta az a tény, hogy a rendőrség meg akarta akadályozni a lengyel közszolgálati televízió budapesti forgatócsoportjának munkáját. Amikor a televíziós munkatárs megkérdezte: "Ez Európa?", akkor a rendőr azt mondta, hogy nem, és szándéktalanul ugyan, de igazat felelt. Nem ártana néha követni a rendőrt!

Ezért a kérdésem: milyen biztosítékot tud nyújtani a korrekt és pártatlan kivizsgálására ezeknek az ügyeknek? (Gőgös Zoltán: Idő van!) Hajlandó-e a vizsgálat anyagát emberi jogi és nemzetközi szervezetek számára hozzáférhetővé tenni? (Az elnök csenget.)

Köszönöm. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiból.)




Felszólalások:  Előző  128  Következő    Ülésnap adatai