Készült: 2020.09.28.08:31:18 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

148. ülésnap (2011.12.06.), 352. felszólalás
Felszólaló Dr. Czira Szabolcs (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:09


Felszólalások:  Előző  352  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. CZIRA SZABOLCS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Szilágyi Péternek szeretném mondani, illetve Kovács Zoltán is említette azt az érdemi válasz kérdését. Én azért adtam be módosítást, mert az egyik vonatkozásban a képviselő-testületi ülésen a polgármesternek érdemi választ kell adni a képviselő-testület tagjainak, a képviselőknek, ugyanakkor a lakossági fórumon pedig az állampolgárnak nem kell érdemi választ adni. Én úgy gondolom, hogy most vagy eldöntjük, hogy mindenkinek érdemi választ kell adni, az állampolgárnak is, vagy pedig akkor egyiknek se adjunk érdemi választ, sőt minden esetben nem is adható érdemi válasz, azért, mert mondjuk, a rendőrségtől vagy valahonnan be kell szerezni a pontos választ; 15 napon belül meg sem kapjuk azokat a pontos válaszokat. De úgy gondolom, hogy össze kellene fésülni a törvényt, hogy mindkét esetben vagy érdemi, vagy nem érdemi.

A megyehatárral kapcsolatban azt szeretném elmondani, hogy nekünk az a véleményünk, hogy ne az legyen a döntő, hogy most az országgyűlési körzeteket hogy rajzoljuk ki, mert az országgyűlési képviselő azért átutazik a másik körzetbe is, és a másik kérdés az, hogy annak a 25 ezer embernek mennyivel lesz jobb, hogyha másik megyéhez tartozik, hogy lesz-e ott foglalkoztatás jobban, hogy az egészségügyi ellátása jobb lesz, 15 kilométerre egy megyeközponttól lenni, bizonyos dolgokat intézni, vagy pedig 100 kilométerre, Budapesten intézni.

Akkor se volt népszavazás, amikor ezt a megyerendszert kialakították. Ki alakította ki az utolsó megyerendszert ebben az országban? Ez a Duna-Tisza köze, a homokhátság, amin mi is vagyunk, valamikor, leghosszabb ideig Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegye volt, először úgy indult, mint Esztergom vármegye még Szent István király idejében, utána legtöbb ideig Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegye volt, és utoljára 1950-ben, amikor Kádár János volt a belügyminiszter, akkor alakították ki ezt a 19-es vármegyét és rajzolták ki. Még Trianon után is 25 vármegyés volt az ország.

Tehát én úgy gondolom, hogy így kimondani, hogy most ne mozogjon senki se (Az elnök csenget.) az országgyűlési képviselői helyek miatt, szerintem nem helyes.
Felszólalások:  Előző  352  Következő    Ülésnap adatai