Készült: 2020.11.25.23:54:07 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

159. ülésnap (2000.09.26.), 323. felszólalás
Felszólaló Dr. Szekeres Imre (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Önálló indítvány indokolása
Videó/Felszólalás ideje 3:51


Felszólalások:  Előző  323  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SZEKERES IMRE (MSZP): Elnök Úr! Képviselőtársaim! Az ez évi gazdasági folyamatok lényegesen eltérnek attól, amit az Orbán Viktor és Torgyán József által vezetett kormány erre az évre tervezett, és ami a költségvetésben szerepel. Egyrészt: a gazdasági növekedés nagyobb a tervezetnél. Ez jó, mert több munkahely és jövedelem keletkezik, valamint nőhet a fogyasztás. Ugyanakkor a tervezettnél több adóbevétel is keletkezik. Másrészt: az infláció magasabb annál, mint amit terveztek, amivel a kormány számolt, és ez rossz. Mert ugyan a költségvetésben többletbevételek keletkeznek, de a támogatások is kevesebbet érnek. A mi számításaink szerint ebben az évben a költségvetés adóbevételi többlete körülbelül 150 milliárd forint lesz.

 

 

(17.40)

 

Ezért kezdeményeztük júniusban, hogy a többlet felhasználásáról az Országgyűlés döntsön, és ne a kormány. Ezért javasoltuk az ez évi költségvetési törvény módosítását.

Először is kezdeményeztük, hogy 10 milliárd forinttal növeljék meg a gyógyszerkasszát, a gyógyszerek támogatását annak érdekében, hogy ne dráguljanak a gyógyszerek.

Másodszor: a magasabb infláció ellensúlyozása érdekében 40 milliárd forintra van szükség a közalkalmazottak és köztisztviselők - tanárok, orvosok, nővérek, hivatali dolgozók - bérének emelésére.

Harmadszor: azért, hogy a nyugdíjemelés elérje a törvényben rögzített mértéket, visszamenőleges, egész évre szóló nyugdíjemelést javasoltunk, ennek fedezete 35 milliárd forint.

Eddig javaslataink megegyeznek azokkal a kötelezettségvállalásokkal, amelyeket a kormány az év elején tett mind célját, mind számszerűségét tekintve.

Negyedszer, és ebben javaslatunk már eltér a kormány álláspontjától: azért, hogy az önkormányzatok, az iskolák, a kórházak és az állami intézmények megkapják az idei évre eredetileg tervezett támogatásokat, mi azt javasoljuk, hogy a többlettből a kormány javaslatával szemben a parlament adja vissza azt a 38 milliárd forintot, amelyet tavasszal elvont.

Ötödször: javasoljuk, hogy a parlament már ebben az évben biztosítson 20 milliárd forintot az informatikai fejlesztésekre, a számítógépes ismeretek terjesztésére, mert ez a modernizáció és az oktatási esélyegyenlőség megteremtésének a feltétele.

Javaslatunk azért a költségvetési törvény módosításáról szól, mert ez a korrekt, tisztességes és követhető eljárás, ez ellenőrizhető és számon kérhető, és ez a leggyorsabb is, ennek révén kaphatják meg legkorábban a nyugdíjasok, a közalkalmazottak, az intézmények azt a pénzt, ami eredetileg is a rendelkezésükre kellett volna hogy álljon.

Éppen ezért kérem a tisztelt Házat, hogy a költségvetési törvény módosítását vegye tárgysorozatba, és a lehető leghamarabb döntsön, hogy, mondjuk, a nyugdíjemelést ne januárban, hanem már októberben kézhez kapják az emberek, és a többi intézmény is rendelkezzen még ebben az évben a szükséges és lehetséges pénzügyi fedezettel munkájához.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  323  Következő    Ülésnap adatai