Készült: 2021.01.24.11:00:11 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

310. ülésnap (2013.10.14.), 225. felszólalás
Felszólaló Bencsik János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Gazdasági bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 2:45


Felszólalások:  Előző  225  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BENCSIK JÁNOS, a gazdasági és informatikai bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A 2010-es politikai fordulatot megelőzően a nemzeti energiapolitikát sürgető szakemberekkel közösen állapítottuk meg azt, hogy Magyarországon veszített súlyából az energiaellátás közszolgáltatási jellege.

Azt is közösen állapítottuk meg, hogy a privatizációt követően a piac koncentráltsága túlságosan magas, a közösségi tulajdon mértéke pedig elviselhetetlenül alacsonnyá vált. És miközben áttekintettük közösen a szocialista kormányok idején alkalmazott árképleteket, és megnéztük az árképletek használata következtében kialakuló áremelkedések mértékét és trendjét, azt kellett közösen ismételten megállapítanunk, hogy a privatizációval és a liberalizációval egyáltalán nem csökkentek a fogyasztói árak.

Azt is együtt kellett megállapítanunk, hogy az ártámogatások ezzel szemben folyamatosan és kizárólagosan a befektetők extraprofitját növelték.

(18.40)

Elmélyült mindezek következtében az energiaszegénység, és ezek együttesen arra a következtetésre juttatták az újonnan felálló kormányt, hogy szakítani kell a szocialista elődök piacpárti magatartásával, mert elfogadhatatlan az, hogy a puszta tőkeérdekek kizárólagos érvényesítése mellett törjön lándzsát egy kormányzat, a közösség képviselője, és a közösségi érdekek helyett a kizárólagos, puszta tőkeérdekek érvényesülhessenek.

Éppen ezért az új kormányzat kiemelten a hazai fogyasztók oldalára állt, és ennek figyelembevételével a most benyújtott javaslattal kapcsolatosan a gazdasági bizottság 22 igen szavazattal, 2 nem ellenében úgy foglalt állást, hogy az előterjesztés, a határozati javaslat, a politikai nyilatkozatjavaslat általános vitára alkalmas.

Köszönöm szépen a szót. (Taps a kormánypártok soraiból.)
Felszólalások:  Előző  225  Következő    Ülésnap adatai