Készült: 2019.10.16.05:38:18 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

290. ülésnap (2013.06.17.), 427. felszólalás
Felszólaló Bencsik János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Előadói válasz
Videó/Felszólalás ideje 3:06


Felszólalások:  Előző  427  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BENCSIK JÁNOS (Fidesz): Köszönöm a szólás lehetőségét. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Először is szeretném megköszönni a kormány támogató nyilatkozatát és a gazdasági bizottság támogatását is.

Vágó Gábor képviselőtársamnak mindösszességében annyit szeretnék válaszolni, hogy azért a képviselőtársaim igyekezetét is mindig próbára kívánjuk tenni, egy kis utánajárás mindenképpen szükségeltetne, főleg egy olyan nagy jelentőségű hivatal vonatkozásában, amely az ország energia- és közműellátásának biztonságáért felel, és a közműpiaci szabályozási feladatokat, hatósági feladatokat is ellátja.

Mint ahogy azt a bevezetőmben említettem, valóban személyekre szabott törvényről van szó, méghozzá a közösségi szempontok figyelembevételével. Azért van szükség meggyőződésünk szerint a törvény ilyetén történő módosítására, hogy egyrészt az a szakértelem, amelyet a mindenkori elnök, illetve az elnökhelyettesek birtokolnak ezen a speciális szakterületen, a közösség számára ne vesszen el. Hovatovább ne álljon elő az a helyzet, hogy az ország energiabiztonságával, közműrendszerével, tehát ivóvíz-szolgáltatási, közszolgáltatási tudásával együtt arra kényszerüljenek, hogy egy törvényi tiltás következtében külföldön kelljen munkát vállalniuk, esetleg egy olyan gazdasági társaságnál, érdekeltségnél, amelynek Magyarországon is van piaci szereplője, és azt a tudást, amit itt piacszabályozóként, nemzetbiztonsági érdekeket is figyelembe véve érvényesítettek, elvigyék magukkal, és egy más ország más gazdasági társasága számára, amely Magyarországon szolgáltat vagy éppen kereskedik, rendelkezésére bocsássák csak azért, mert mi nem becsüljük meg azt a szakértelmet, amely ezen a területen felhalmozódott.

Semmi másról nincs szó, mint arról, hogy a mindenkori elnök és az elnökhelyettesek, ha befejezik a tevékenységüket, akkor Magyarországon nem az általuk felügyelt versenypiaci területen, hanem magyar állami többségi tulajdonban lévő gazdasági társaságnál folytathassák a közösségi szolgálatukat, és a tudást, valamint a nemzetbiztonsági szempontokat, érdekeket, az azzal kapcsolatos információkat is itt bent tartsák, és felhasználják a közösség érdekében.

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Képviselőtársaim! Köszönöm szépen azt a mintegy, ha jól látom, tíz percet, amit lehetőségként megkaptunk arra, hogy e törvényjavaslatot megvitassuk. Holnap a részletes vitával folytatódik a diskurzus abban az esetben, ha módosító indítvány is került benyújtásra.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  427  Következő    Ülésnap adatai