Készült: 2021.06.19.15:28:34 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

284. ülésnap (2013.05.29.), 126. felszólalás
Felszólaló Dr. Vejkey Imre (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Előadói válasz
Videó/Felszólalás ideje 3:48


Felszólalások:  Előző  126  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. VEJKEY IMRE (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az előterjesztők támogatják a kodifikációs pontosító javaslatot, amely egyértelművé teszi, hogy az egyéni választókerületi képviselőjelöltek támogatása az országgyűlési képviselők általános és időközi választására is irányadó legyen.

Előterjesztőként támogatjuk, hogy a pártok és az országos nemzetiségi önkormányzatok törvényjavaslat szerinti támogatásához hasonlóan az egyéni választókerületi jelöltek támogatását is növelni kelljen a Központi Statisztikai Hivatal által a tárgyévet megelőző évre megállapított fogyasztói árindexszel.

Előterjesztőként egyetértünk azzal is, hogy nem indokolt az államháztartásért felelős miniszter szabályozási jogkörének megjelenítése, hiszen arra vonatkozóan a tervezet 9. §-a megállapítja a releváns felhatalmazó rendelkezéseket. Azokat a szabályokat pedig, amelyeket miniszteri rendelet fog tartalmazni, nem indokolt a támogatási szerződésben is megjeleníteni.

A kamatkikötés nem indokolt, mivel ennek összege kisebb volna, mint a behajtására fordított összeg.

Támogatjuk, hogy a kártyafedezeti számláról utalással is lehessen teljesíteni kifizetéseket.

Előterjesztőként támogatjuk azt a módosító javaslatot is, amely egyértelművé teszi, hogy a pártok és az országos nemzetiségi önkormányzatok mennyi támogatásra jogosultak, mennyi a támogatás finanszírozásának alapja. Egyetértünk azzal a pontosítással is, hogy a nemzetiségi listát állító országos nemzetiségi önkormányzatok támogatásának szabályait módosítsuk, biztosítva, hogy a kisebb létszámmal rendelkező nemzetiségi önkormányzatok is megfelelő támogatáshoz jussanak.

Előterjesztőként támogatjuk azt a javaslatot is, amelynek alapján a pártok és az országos nemzetiségi önkormányzatok támogatását a Kincstár utalja, továbbá hogy a pártlista bejelentéséhez kapcsolódóan - figyelemmel a választási eljárásról szóló törvény szabályaira is - a törvény állapítsa meg, hogy milyen ütemezéssel kell a pártok támogatását megállapítani és kifizetni. Támogatjuk, hogy miként kell a választási kampánytevékenységre vonatkozó legfeljebb felhasználható összeget kiszámítani.

Egyetértünk azzal a módosító javaslattal is, hogy a visszafizetési kötelezettséget előíró kincstári felhívással szemben jogvitát lehessen kezdeményezni.

Végül támogatjuk azt a módosítót is, amelynek az a célja, hogy az országgyűlési képviselők választásán a nemzetiségi listát állító országos nemzetiségi önkormányzatok reális eséllyel folytathassanak kampánytevékenységet, illetve a kisebb és nagyobb létszámú, a szórványban vagy tömbben élő nemzetiségi közösségek azonos eséllyel juttathassák be jelöltjüket az Országgyűlésbe.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból. - Novák Előd: Előre megírt válasz.)
Felszólalások:  Előző  126  Következő    Ülésnap adatai