Készült: 2020.10.21.04:05:24 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

231. ülésnap (2009.10.12.), 166. felszólalás
Felszólaló Dr. Czira Szabolcs (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:11


Felszólalások:  Előző  166  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. CZIRA SZABOLCS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Még fél éve sincs, hogy írásbeli kérdéssel fordultam Hónig Péter miniszter úrhoz, amelyben azt tudakoltam, megakadályozhatja-e egy magyar állami tulajdonban lévő közútkezelő társaság egy magyar önkormányzat által nyert pályázat megvalósulását. Akkor a miniszter úr azt a választ adta, hogy a magyar állam tulajdonában lévő közútkezelő társaság semmi esetben sem akadályozza és akadályozhatja meg egy magyar önkormányzat által elnyert pályázat megvalósulását.

Hála a felkészült hivatali apparátusnak és a képviselő-testületi többség akaratának és munkájának, Nagykőrösön több eredményes pályázat is van: második fordulóba jutott a városközpont rekonstrukciójára és a szennyvízhálózat bővítésére vonatkozó pályázatunk is. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. augusztus 28-29-ei leveleiben mindkét projekt kapcsán arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy nem áll módjában a munkálatokhoz hozzájárulásukat adni. Nagykőrös város kérte a döntések felülvizsgálatát. A pozitív válaszig egy hónap telt el. Tudjuk jól, hogy a pályázatok előkészítése során mennyit számíthat egy hónap. Egy-egy pályázat megvalósulásának megakadályozását tehát az engedélyek kiadásának elodázásával is el lehet érni.

Továbbra is hiszünk benne, hogy érdemes az önkormányzatoknak energiát és pénzt fektetni abba, hogy uniós forrásokból fejlesszék a településeket, az országot, ugyanakkor megdöbbentő, hogy a kormányzatnak nem sikerül kialakítani a megfelelő rendszert ahhoz, hogy az egyes pályázatok ne ütközzenek állami cégek által útjukba gördített akadályokba.

Kérdezem az államtitkár urat: a kormány milyen intézkedéseket tesz, hogy az önkormányzatok pályázatai ne ütközzenek állami tulajdonú cégek által az útjukba gördített akadályokba? Ki vállalja a felelősséget, ha egy település a hozzájárulás megkésett kiadása miatt marad el valamely pályázatról? (Az elnök csengetéssel jelzi a hozzászólási idő leteltét.) Nem gondolja-e, államtitkár úr, hogy az állami és önkormányzati beruházásokat jobban kellene koordinálni, egymáshoz igazítani?

Várom a válaszát. Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  166  Következő    Ülésnap adatai