Készült: 2020.10.29.02:48:56 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

231. ülésnap (2009.10.12.), 164. felszólalás
Felszólaló Dr. Kling István
Beosztás környezetvédelmi és vízügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 1:42


Felszólalások:  Előző  164  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KLING ISTVÁN környezetvédelmi és vízügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Szóban sem tudok mást és többet mondani, mint amit az írásbeli kérdésre adott válaszában a miniszter úr, vagyis azt, hogy hosszú évek óta törekszik a tárca arra, hogy a vízgazdálkodási gyakorlat kialakításában ne csak az árvízvédelemre, hanem a takarékos vízgazdálkodásra is ráirányítsa a figyelmet.

Három pontban tudnék a kérdésre részletesen válaszolni. Az első az, amelyben az állami beruházások során a tározók műszaki megoldásaiban olyan kivitelezéseket hajt végre a tárca, hogy az árhullámok levonulása során a mezőgazdasági művelhető területek öntözéséhez is hozzájáruljanak a kivitelezéssel. Másodikként olyan jogszabályi lehetőségeket biztosít a mentességek során az öntözésre, hogy a vízkészletjárulék fizetése alóli mentességet élveznek, ha az öntözéshez fordulnak a mezőgazdasági vízgazdálkodók. Ezen túlmenően azért, hogy aszály esetén a mezőgazdasági termelők minél előbb öntözővízhez jussanak, a tárca a társtárcával, az FVM-mel közösen gyorsította az öntözési vízjogi engedélyek kiadásának eljárásait.

Remélem, ezekkel hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy a vízjogi engedéllyel rendelkező területeknél valóban ne csak 38 százalékon valósuljon meg a tényleges öntözés. Remélem, a fentiek meggyőzik önt arról, hogy a tárcánk a lehető legtöbbet megteszi ebben a kérdésben.

Köszönöm megtisztelő figyelmét. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  164  Következő    Ülésnap adatai