Készült: 2020.07.05.21:58:16 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

248. ülésnap (2009.11.30.), 259. felszólalás
Felszólaló Dr. Bárándy Gergely (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:31


Felszólalások:  Előző  259  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. BÁRÁNDY GERGELY (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Akkor, amikor először szó volt arról, hogy Magyarországon egy ilyen hivatal alakul, és Magyarországon járt az amerikai hasonló hivatalnak a vezetője, akkor már kifejtettem azt az álláspontomat - akkor azonnal -, hogy meglátásom szerint Magyarországon egy ilyen hivatal felállítása nem szükséges és nem indokolt.

Örülök annak, hogy az egyeztetési folyamatban végül is oda jutott az előterjesztő, hogy nem egy önálló hivatal felállítását kezdeményezi, hanem a közbeszerzési hivatal elnevezésének és struktúrájának módosításával ki kívánja bővíteni ennek a már létező, meglevő hivatalnak a hatáskörét a közérdekvédelmi feladatok ellátásával. Úgy hiszem azonban, talán még ez is túlzásnak nevezhető és tekinthető, bár előrevetem - és ezt ki fogom majd fejteni, és ki is fejtettem a tisztességes eljárás védelméről szóló törvénymódosítással kapcsolatban -, hogy a korrupció elleni hatékony fellépés és küzdelem természetesen általam is támogatott folyamat.

Azonban úgy hiszem, hogy nem a külön hivatal felállítása adja a lényegét ennek a küzdelemnek és a hatékonyságnak. Ezért egyetlen módosító indítványom volt ezzel kapcsolatban, ami azonban 25 ajánlási pontban került megfogalmazásra. Ez azt indítványozza, hogy a Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatalból maradjon el a közérdekvédelmi megnevezés, azaz maradjon a hivatal megnevezése Közbeszerzési Hivatal, valamint struktúráját tekintve ne igazgatóság lássa el a közérdekvédelmi feladatokat és eljárás lefolytatását, hanem mindösszesen egy főosztály.

Ennek oka az, hogy úgy hiszem, a külön hivatal létrehozása, de még a hivatalon belül egy ilyen hatalmas meghatározó részleg létrehozása is felesleges. Én ezt egy különleges eljárási rendnek tudom tekinteni, ami természetesen elhatározás kérdése, hogy lehet-e - ahogy egyébként ellenzéki képviselőtársaim javasolták - az ügyészséghez telepíteni, és ugyanúgy lehetséges a közbeszerzési hivatalhoz telepíteni, hogy ezt az eljárást ügyészség, illetve a közbeszerzési hivatal folytassa le. De úgy hiszem, hogy gyakorlatilag majdhogynem egy új hivatalt erre létrehozni egy külön igazgatósággal semmiképpen sem indokolt.

Ezért tehát arra teszek indítványt a módosító javaslatomban, hogy a hivatal elnevezése változzon meg, illetve a hivatal struktúrája olyan módon, hogy igazgatóság helyett egy, az elnök alá közvetlenül rendelt főosztály látja el ezeket a feladatokat, körülbelül úgy, ahogy mondjuk, a vagyonosodási vizsgálatok tekintetében az APEH-en belül főosztály működik, amelyik ezt a speciális eljárási rendet lefolytatja.

Nagyon szépen köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  259  Következő    Ülésnap adatai