Készült: 2020.07.06.05:44:52 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

217. ülésnap (2009.06.15.), 233. felszólalás
Felszólaló Dr. Bárándy Gergely (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:03


Felszólalások:  Előző  233  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. BÁRÁNDY GERGELY (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Először is az előterjesztők nevében szeretném megköszönni Szabó Zoltán képviselőtársam felszólalását és támogató szavait, az általa elmondottakkal teljes mértékben egyetértek.

Ugyanebben a körben kell sajnálatomat kifejezni avval kapcsolatban, hogy az Országgyűlés egyetlen más frakciója sem tartotta fontosnak azt, hogy ehhez a témához hozzászóljon. Úgy gondolom, ez megengedhetetlen, még akkor is, ha idézőjelbe téve "csak" egy részletes vitáról van szó, hiszen a Magyar Köztársaság alkotmányának a módosítására irányul ez a javaslat, nem beszélve arról, hogy milyen jelentőséggel bír. Azt gondolom, manapság nem vitatható az, hogy a holokauszttagadásnak, a gyalázkodásnak, a gyűlöletbeszédnek milyen szerepe van sajnos a társadalomban, és milyen jelentőséggel bír az, hogy megfelelő szabályozást tudjunk alkotni. Úgy hiszem, ebben a vitában illett volna részt venniük az Országgyűlés más frakcióinak is, nem csak a Magyar Szocialista Párt frakciójának.

Az ajánlási pontok vonatkozásában, illetve a vitában elhangzottakkal kapcsolatban néhány gondolatot engedjenek meg. Először is, amiről Szabó Zoltán képviselőtársam beszélt, a 2. ajánlási pontban megfogalmazott módosító javaslat, amely az önkényuralmi rendszerekkel kapcsolatban fogalmaz meg, illetve indítványoz módosítást, én úgy hiszem, értjük a módosító javaslatot benyújtók szándékát, ami, azt gondolom, arra irányult, hogy ne csak az önkényuralmi rendszerekkel kapcsolatos népirtás, hanem minden ezen felüli egyéb népirtás is tartozzon a tilalmazott magatartások körébe. Mindazonáltal egyetértek Szabó Zoltán képviselőtársammal, hogy ez szükségtelenül tágítaná ki ezt a kört, tehát nem javasolom elfogadásra a módosító javaslatot.

(20.10)

A 3. ajánlási pont vonatkozásában, amiről szintén beszélt Szabó Zoltán képviselőtársam, egyetértve vele, csak egy megjegyzést szeretnék tenni kiegészítésképpen. Az pedig az lenne, hogy akkor még mindig nem tudjuk - és sajnos a vita során sem sikerült tisztázni - azt, hogy a KDNP-nek az az álláspontja, amit Lukács Tamás fogalmaz meg a módosító javaslatában avagy az, amit Salamon László fogalmazott meg az általános vitában a felszólalásában, nevezetesen, hogy az egész javaslatot nem tudják támogatni. Továbbra is várnám a KDNP egyértelmű állásfoglalását és véleményét a javaslatunkkal kapcsolatban.

Megjegyzem azt, hogy számos egyeztetés folyik még most a parlamenti vitán felül, illetve ezen kívül is a benyújtott törvényjavaslattal kapcsolatban, ezért Répássy Róbert képviselőtársam azon módosító javaslata, amely az 5., illetve a 4. ajánlási pontban szerepel... - ehhez kapcsolódó módosító javaslatot csatolt, ami feltétlenül jobbítja az általa eredetileg benyújtott módosító javaslatot. Azt gondolom, hogy azzal a hozzáállással, ami ezekből a kapcsolódó módosító javaslatokból tükröződik, már - ha úgy tetszik - mi is tudunk mit kezdeni. Ha azokon egy picit még finomítunk, akkor a kétharmados konszenzus megteremthető lesz.

Éppen ezért tehát az általam elmondottak tükrében javaslom támogatni, illetve nem támogatni a módosító javaslatokat.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps.)
Felszólalások:  Előző  233  Következő    Ülésnap adatai