Készült: 2020.04.07.07:00:21 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

248. ülésnap (2005.09.26.), 38. felszólalás
Felszólaló Botka Lajosné (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:22


Felszólalások:  Előző  38  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BOTKA LAJOSNÉ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Szomorú, de tény, hogy ma a magyar lakosság mindössze 30 százaléka, tíz emberből mindössze három beszél legalább egy idegen nyelvet, és alig 25 százaléka, ötből legfeljebb egy beszéli az öt legelterjedtebb nyugati nyelv egyikét. Ezzel a mutatóval az Európai Unióhoz csatlakozó országok versenyében sajnos a legutolsó helyre szorultunk.

Unalomig ismételt axióma, de ki kell többször és többször mondjuk, hogy nyelvtudás nélkül sem tanulni, sem munkát vállalni, sem vállalkozni nem tudunk az Unióban. Unalomig ismételt közhely, mégsem történt lényeges változás, mint ahogy a tények mutatják, az elmúlt másfél évtizedben.

A munkaerő-piaci elvárások, fokozódó követelmények minden aktív korú állampolgár számára fontossá teszik legalább egy idegen nyelv tanulását. Igen nagy a felelőssége az oktatási kormányzatnak. Nem véletlen tehát, hogy az interpellációmban kérdéseket fogalmaztam meg, amelyekben az idegennyelv-tudás jövőbeli fejlesztéséről szeretnék hallani.

Kérdezem államtitkár urat: milyen a világ-nyelv program egyes intézkedéseinek fogadtatása. Megoldást jelent-e a fenti problémára a tavaly meghirdetett világ-nyelv program? Hogyan változott a középiskolákban meghirdetett nyelvi előkészítő évfolyamok száma? Mekkora az érdeklődés e képzési forma iránt? És hogyan gondoskodik a tárca arról, hogy a nyelvtanulás és annak eredményessége nem múlhasson a szülők teherbíró képességén, ne legyen a család anyagi helyzetének függvénye? Hiszen elvárásaink, értékrendünk szerint minden gyermek egyforma számunkra, és az esélyeket és lehetőségeket az oktatási rendszeren belül elsősorban számukra kell biztosítani.

Várom államtitkár úr válaszát. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  38  Következő    Ülésnap adatai