Készült: 2020.04.03.03:16:27 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

251. ülésnap, 138. felszólalás
Felszólaló Nagy Márton István
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 1:39

Felszólalások:  <<  138  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

NAGY MÁRTON ISTVÁN, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselők! A kérdésre a válasz az, hogy igen, az MNB vizsgálhatja és vizsgálni is fogja az Altus és a Human Operator közötti pénzügyi tevékenységet. (Dr. Bárándy Gergely: Megkaptátok a megrendelést.)

Képviselő Úr! A Magyar Nemzeti Bank felügyeleti tevékenysége a pénzügyi intézmények pru­den­ci­ális és fogyasztóvédelmi felügyelésén túl kiterjed a jogosulatlan pénzügyi szolgáltatók, személyek tevékenységének kiszűrésére is a pénzügyi piacok stabilitása, a biztonságos működés és az ügyfelek védelme érdekében. A vonatkozó témában a Magyar Nemzeti Bank 2017. október 25-én megkapta a beadványt, és ez alapján a jegybank jelenleg adatgyűjtéssel tekinti át, hogy szükséges-e piacfelügyeleti vizsgálat indítása.

Pénzkölcsön üzletszerű nyújtása csak az MNB erre vonatkozó tevékenységi engedélyével végezhető a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 2013. évi CCXXXVIII. törvény, a Hpt. 3. § (3) bekezdése értelmében. (Közbeszólás az MSZP soraiból: De jó, leírták neked.) Hogy egy kölcsönnyújtás üzletszerűnek minősül-e, nem pusztán a kamat függvénye, hanem egyéb tényezőké is. Az üzletszerű tevékenység valamennyi fogalmi elemének megvalósulása nagyon fontos. Mindezek befolyásolják az üzletszerűség fennállásának körülményeit. Ezért egy adott tevékenység kapcsán az MNB minden esetben egyedileg vizsgálja a fennálló körülményeket, itt is, és hogy azok alapján a tevékenység valamelyik pénzügyi szolgáltatásnak, például a kölcsönnyújtásnak, illetve üzletszerűnek minősül-e. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Felszólalások:  <<  138  >>    Ülésnap adatai