Készült: 2020.03.31.22:23:35 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

251. ülésnap, 136. felszólalás
Felszólaló Budai Gyula (Fidesz)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 1:45

Felszólalások:  <<  136  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BUDAI GYULA (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Alelnök Úr! Mint ismeretes, Gyurcsány Ferenc cége, az Altus Portfólió Kft. 2016 márciusában és augusztusában két alkalommal nagy értékű kölcsönt biztosított a Czeglédy Csaba által irányított Human Operator Zrt.-nek. Gyurcsány Ferenc állítása szerint ezek a kölcsönök, amelyek összege 78 és 90 millió forint volt, baráti kölcsönnek tekinthetők, és ebből kívánta Czeglédy Csaba azokat a diákokat kifizetni, akik a mai napig nem kapták meg a bérüket. Ezek a szerződések azonban olyan kikötéseket tartalmaznak, mint késedelmi kamat, személyi biztosíték, azonnali inkasszó, ami nem egy baráti kölcsönre jellemző, hanem üzletszerű hitelezési tevékenységet feltételez.

A pénzkölcsönök üzletszerű bonyolítása pénzügyi tevékenységnek minősül, és a pénzügyi tevékenységet ma Magyarországon törvényben előírt engedélyhez kötik. Szükséges tehát annak vizsgálata, hogy Gyurcsány Ferenc cégének, az Altus Portfólió Kft.-nek volt-e ilyen engedélye a hitelezésre, illetve pénzügyi kölcsön nyújtására. Amennyiben az Altus Portfólió Kft. nem rendelkezik ilyen engedéllyel, úgy felmerül a bűncselekmény gyanúja, vagyis jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntettét valósította meg.

Tisztelt Alelnök Úr! Mindezek alapján szeretnék választ kapni arra, hogy vizsgálhatja-e a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi felügyelete, hogy az Altus Portfólió Kft. és a Human Operator Zrt. között milyen pénzügyi tevékenység történt. Köszönöm megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Felszólalások:  <<  136  >>    Ülésnap adatai