Készült: 2020.07.07.21:16:46 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

125. ülésnap (2004.02.23.), 283. felszólalás
Felszólaló Karakas János (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:08


Felszólalások:  Előző  283  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KARAKAS JÁNOS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Bár én is megfogadtam, hogy nem szólok hozzá, de Font Sándor úr néhány kijelentésére, illetve előtte Ivanics képviselő úr részéről is, úgy érzem, vissza kell igazolni bizonyos jelzéseket.

Véleményem szerint is az Országos Borminősítő Intézet szerepét tekintve, fokozatosan el kell választani a hatósági feladatokat az egyéb bevételcentrikus vizsgálatoktól. Azzal, hogy kinyílik a regionalitás lehetősége, azzal, hogy a helyi borbíráló bizottságok elkezdenek működni, minden lehetőség adottá válik arra, hogy a helyi érzékszervi vizsgálat mellett a helyi műszeres vizsgálatok is valamilyen formában megvalósulhassanak. Valahol ezért tudtam elfogadni azt a passzust is, hogy vegyük ki teljes egészében a képzettséghez való kötést, mert ha a helyi borbíráló bizottságok valakinek a borára azt mondják, hogy ez rossz, ezt nem lehet forgalomba hozni, az sokkal, de sokkal nagyobb erőt jelent, mintha ezt egy országos szervezet mondja ki.

A másik: Font Sándor úr emlegette Lendvai Ildikót. Hadd mondjam, hogy Lendvai Ildikó egyébként egyéni képviselőként Budafok képviselője, és ott évszázados hagyománya van a borászatnak, és nem véletlen, hogy ő maga is, ha nincs is itt, de aktívan vette a jelzéseket, és adott is be módosító indítványt, mondjuk, velem együtt a budafoki borászat, illetve borászok érdekében.

Végül még egy gondolat itt a borhamisítás kérdései tekintetében. Tényleg be kellene egyszer már tartatni a törvényeket. Végre egyszer át kellene gondolni az ellenőrzés kérdését: VPOP, OBI, EBI, és itt egy közös nevezőre kellene az egészet kifuttatni, talán akkor egy kicsit előbbre juthatnánk, mint ahol most tartunk.

Köszönöm.
Felszólalások:  Előző  283  Következő    Ülésnap adatai