Készült: 2020.07.05.00:47:27 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

124. ülésnap (2004.02.19.), 88. felszólalás
Felszólaló Karakas János (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:52


Felszólalások:  Előző  88  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KARAKAS JÁNOS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Sisák képviselő úr felszólalásához szeretnék hozzáfűzni valamit; azon túl, hogy ha levesszük az ő felszólalásából azt az egy-két politikai jellegű és kötelező hozzászólását, azt mondom, hogy korrekt volt jó néhány megállapítása. Sisák úr azt mondta, hogy nem következett be az életképes létszám-koncentráció; sajnos, nem következett be még a mai napig sem sertéstenyésztők esetében. Azt is megállapította, hogy 2002-ben az olcsó takarmányár kompenzálta a húsárakat. Ugyanezt 2003-ban nem lehetett megtenni már, vagy most nem lehet megtenni az aszálykár miatt. S az is igaz egyébként, hogy a gabonatermelésünk elviekben lehetővé tenné tízmillió sertés tartását.

Azt kell mondjam, hogy '90 óta egyetlen kormányzat sem tette meg azt, hogy valami távlatot próbáljon mutatni az agráriumnak, meghatározza a jövőjét, és valami konszenzust alakítson ki. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: És ti?) Mert mindannyian tudjuk, hogy ez a termelési szerkezet tarthatatlan, és ebben viszont sosincs konszenzus, mert mindig a politika szól bele ahelyett, hogy vidékfejlesztéssel próbáltuk volna átirányítani egyéb kis- és középvállalkozásokba - nem mezőgazdasági vállalkozásokba - a kimaradókat, és segítettük volna.

Az agrárkerekasztalnak megítélésem szerint erről is kellene szólni. Akkor lesz a vidéken béke, ha mi is megpróbálunk egy kicsit ilyen formában is gondolkodva jövőt építeni, nem napi témákba beleszólni, mert egyébként az lesz, amit most Sisák úr mondott, hogy megint tűzoltás. De a tűzoltásból még igazából nem biztos, hogy érték is születhet. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  88  Következő    Ülésnap adatai