Készült: 2020.07.10.17:40:53 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

122. ülésnap (2004.02.16.), 299. felszólalás
Felszólaló Karakas János (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:15


Felszólalások:  Előző  299  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KARAKAS JÁNOS (MSZP): Ígérem, hogy többet már nem szólok hozzá. A bortörvény filozófiájában kétféle álláspont volt, amikor indult a készítés. Az egyik, hogy készüljön egy borkönyv, amit Lasztovicza úr is felvetett, a másik, hogy egy kicsit keretjellegűbb legyen a törvény. Úgy érzem, hogy a mostani egyezkedésben inkább a keretjellegű igény erősödik, nem kizárva, hogy valamikor egyszer, amikor már minden kiegészítő rendelkezés és szabályozás meglesz, akkor nem itt a parlamentben, hanem az FVM, a hegyközségek vagy valakinek a kezelésében el kell készíteni azt a borkönyvet, amelyik a szőlőborkészítés teljes szabályzatát magába foglalja, s ha akad olyan vállalkozó, akkor cserélhető lapok formájában ezt folyamatosan fel is lehet újítani.

A másik: esetenként keveredik az Országos Borminősítő Intézet és a borbíráló bizottságok mint fogalomkör meghatározása. Az OBI labortevékenységének a működését igazából nem kérdőjelezik meg, hiszen itt több milliós értékű gépekről is szó van, amire nem biztos, hogy más területen megéri piaci alapon beruházni. Az Országos Borbíráló Bizottság mellett ez a törvénymódosítás - amit én szeretnék elfogadtatni - már tartalmazná első fokon a helyi borbíráló bizottságokat is, ez jelentené az első nagy lépést.

S még egy - nem ide kapcsolódó - dolog, a napi zárás kérdése. Létezik vagy egy kockás füzet, vagy a számítógép, és korrekt módon meg lehet oldani a zárást. S azt szeretném elmondani, hogy a napi zárás elsősorban nem borhamisítás kérdése, hanem az adómegkerülés meggátlásáé, képviselő úr. Ebben a témában én nagyon fontosnak tartanám a kockás füzet helyett inkább a számítógép alkalmazását.
Felszólalások:  Előző  299  Következő    Ülésnap adatai