Készült: 2020.07.05.06:57:48 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

122. ülésnap (2004.02.16.), 285. felszólalás
Felszólaló Karakas János (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:09


Felszólalások:  Előző  285  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KARAKAS JÁNOS (MSZP): Köszönöm. Én is elsősorban a bortörvényen kívüli témákhoz szeretnék hozzászólni, és ezért elnézést kérek.

Mivel a gyümölcsborok témájába talán a legjobban Font Sándor ásta bele magát, én azt javasolnám a tisztelt Háznak, fontoljuk meg, hogy akár kivételes eljárásban is tárgyaljuk le azt az eljárási módot, ami esetleg Font Sándor szerint a legjobb. Hogyha van a PM-nek, FVM-nek más szabályzata vagy elképzelése, akkor azt tárgyaljuk, de a lényeg az, hogy tényleg olyan feszítő kérdésről van szó, amit itt most Lendvai Ildikótól megkérdeztem, ő azt mondta, hogy bízhatunk abban, hogy a frakció támogatni fogja akár a kivételes eljárásban történő tárgyalást is.

A másik terület az ellenőrzés kérdése. Nem véletlenül mondtam, hogy át kell tekinteni az Országos Borminősítő Intézet tevékenységét, és kicsit megerősíteni a hatósági ellenőrzési feladati részét. Hiszen biztos, hogy az a kocsmáros vagy borkimérő, aki rendkívül olcsón veszi a bort, tudja, hogy valószínűleg hamisított bort vásárol. Az a kereskedő - legyen ez akár egy nagy áruházi lánc is -, aki olcsón akar vásárolni, könnyen számíthat arra, hogy esetenként hamisított termék is odakerül a polcára. Márpedig én azt mondom, hogy ezért a felelősség azt is terheli, aki megvásárolta. Ehhez viszont meg kell adni a segítséget, és sokkal több vizsgálatot kell elvégezni, amihez tudni kell, hogy egy ilyen vizsgálat költsége 150 ezer forint. Tehát nem kis költség. Komolyan végig kell nézni, hogy hol és mikor és milyen mennyiségben szabad és kell belenyúlni.

Köszönöm.
Felszólalások:  Előző  285  Következő    Ülésnap adatai