Készült: 2020.09.20.03:07:50 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

228. ülésnap (2001.09.28.), 96. felszólalás
Felszólaló Révész Máriusz (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:42


Felszólalások:  Előző  96  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Igazán zavarban vagyok, amikor arra kell gondolni, hogyan is kell értelmezni Medgyessy Péter szavait, hiszen Keller László azt állítja, hogy nem azt mondta, amit mondott. Medgyessy Péter egészen konkrétan azt mondta, hogy piaci viszonyokat kell teremteni a gázárak esetében, és emellett tört lándzsát. Ez nem jelenthet mást, mint azt, hogy 40-50 százalékkal bizony fel kell emelni a gázárakat. Egyébként Keller László érdekes módon most pontosan ugyanezt mondta el.

Itt azért van némi ellentmondás. Pontosan az, hogy ha 40-50 százalékkal felemeljük a gázárakat, akkor adhatunk kompenzációt, de ezek a kompenzációk eddig mindig úgy sültek el, hogy senkit nem kompenzáltak olyan mértékben, mint amilyen mértékben emelkedtek a költségei.

 

(10.40)

 

Egyetlen szempontra hadd hívjam fel a figyelmet: ha a gázár megemelkedik 40-50 százalékkal, ez megrántja felfelé az egész inflációt, ettől magasabbak lesznek az élelmiszerárak, magasabb lesz minden. Az MSZP egyébként azért bírálja a kormányt régóta, hogy az inflációt nem sikerült kellő gyorsasággal lefelé szorítani, ezután olyan lépéseket kér számon a kormánytól, amelyek az inflációt gerjesztik, mind a gyógyszeráremelés ügyében, mind pedig a gázáremelés ügyében.

Én azt javasolnám a tisztelt MSZP-s képviselőtársaimnak, hogy gondolják végig, mit mondanak, egyik állításukkal ne üssék a másikat, rendezzék egy koherens elképzelésbe a mondanivalójukat, és azután mondják meg, hogy mi a legnagyobb probléma: a gázár vagy pedig az infláció. A kettő együtt ellentmondásban van, erre mindenképpen fel szeretném hívni a képviselőtársaim figyelmét. (Taps a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  96  Következő    Ülésnap adatai