Készült: 2020.09.25.01:46:07 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

228. ülésnap (2001.09.28.), 231. felszólalás
Felszólaló Révész Máriusz (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:58


Felszólalások:  Előző  231  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Arra azért szeretném felhívni a figyelmet, hogy a GDP 1994 és '98 között nem csökkent - növekedett. Ennek ellenére a nyugdíjasok nyugdíjának a reálértéke ez alatt a négy év alatt 12 százalékkal csökkent - növekvő GDP mellett. (Bauer Tamás közbeszólása.) De megnézhetjük egyébként a közalkalmazottak bérét is. Növekvő GDP mellett a közalkalmazottak bére mintegy 15 százalékot vesztett értékéből az önök kormányzása alatt. Ha '94-et és '98-at összevetjük, '98-ban magasabb volt az ország GDP-je, úgyhogy egy kis önmérsékletet kérnék itt is, hogy amikor a gazdasági növekedést GDP-ben kifejezzük, akkor milyen bérnövekedést követelünk mellé.

Ha a Bokros-csomag szóba került, röviden hadd említsem, hogy a születésszám elkezdett visszaesni - ennek is van időbeli eltolódása -, növekedett az abortuszok száma; az infláció '94-ben 18-19 százalék környékén volt, ez közel 30 százalékra felugrott. (Dr. Wiener György: 28,2-re!) Így van, de éves átlagban sosem volt 30 százalék fölött; és mindehhez még nyugodtan hozzávehetjük azt, amit nemrég olvastam a Népszabadságban és engem is meglepett, hogy 1997 volt az az év, amikor a személyi jövedelemadó-bevallások alapján a leggazdagabbak jövedelme a legnagyobb mértékben emelkedett a rendszerváltás óta. Mindez 1997-ben volt a személyi jövedelemadó-bevételek alapján.

Úgyhogy azt hiszem, nem teljesen jó vagy az önök előző kormányzásával nincs teljesen összhangban az a dolog, amit most számon kérnek rajtunk, mert önök alatt nyílt legnagyobb mértékben az olló a legszegényebb és a leggazdagabb rétegek között.

Köszönöm szépen.

 
Felszólalások:  Előző  231  Következő    Ülésnap adatai