Készült: 2020.09.21.18:59:16 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

228. ülésnap (2001.09.28.), 225. felszólalás
Felszólaló Révész Máriusz (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:02


Felszólalások:  Előző  225  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Azt hiszem, hogy abban különösen nagy vita nincs itt a tisztelt Házban, hogy a gazdaság állapota jó, és 2000-ben sem volt ok panaszra.

Abban van igazán vita közöttünk, ahogy Bauer képviselő úr elmondta, hogy ő ezt úgy látja, hogy ezt kizárólag a Bokros-csomag alapozta meg, és hosszú okfejtést mondott erre. Tulajdonképpen azt állítja, hogy ennek a kormánynak semmi, de semmi érdeme nem volt; a Bokros-csomagnál lerakták az alapokat. És annak ellenére, hogy három évig önök folyamatosan támadtak minket - hogy mindent rosszul csináltunk, elég végiglapozni az elmúlt évek jegyzőkönyveit -, annak ellenére a helyzet jó. Sőt most már rájöttek arra, hogy igazából a kormány azt a gazdaságpolitikát folytatta, amelyet önök elkezdtek.

Azért egy-két dologra érdemes visszagondolni. Például 1999-ben önök végig megszorításokat követeltek a kormányon. Ha végrehajtjuk azt a pótköltségvetést 1999-ben, amelyet önök követeltek, akkor hogy 2000-ben a gazdasági növekedés nem éri el az 5,2 százalékot, az teljesen biztos. Ez csak egyetlen példa. De 2000-nél sem sokkal jobb a helyzet; 2000-ben azt mondják önök, hogy a legnagyobb probléma az infláció, mert magasabb a tervezettnél. És mit követelnek? Azt kérik számon a kormánytól, hogy miért nem emelte fel 30, 40 vagy még annál is nagyobb százalékkal a gázárat.

Tisztelt Képviselőtársaim! Ha 2000-ben megtörtént volna ez a fajta gázáremelés, akkor hány százalék lenne az infláció? Tizenhárom, tizennégy?

Az Európai Unió jelentése egyébként pontosan az infláció mértékét kifogásolja most is, úgyhogy én csak azt javasolnám most is az ellenzéki képviselőtársaimnak, hogy gondolják végig és rendezzék egy koherens rendszerbe azokat a vádakat, amelyekkel a kormányt támadják. Azt hiszem, akkor a vitának is több értelme lenne.

 
Felszólalások:  Előző  225  Következő    Ülésnap adatai