Készült: 2020.09.30.21:39:03 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

228. ülésnap (2001.09.28.), 106. felszólalás
Felszólaló Révész Máriusz (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:13


Felszólalások:  Előző  106  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Köszönöm a szót. Először a fogyasztói kosárhoz szeretnék hozzászólni. Göndör képviselőtársam vádként említette, hogy egy évvel ezelőtt Varga Mihály azt mondta, hogy a nyugdíjas fogyasztói kosár nem különbözött... (Göndör István: Jegyzőkönyv!) Így van. És az az igazság, hogy ha belegondolunk az egy évvel ezelőtti állapotokba, Varga Mihálynak tökéletesen igaza volt akkor. Ugyanis az, hogy egy fogyasztói kosár hogyan változik és hogyan nem, éppen függ az aktuális folyamatoktól, az infláció tekintetében is.

 

(10.50)

 

Göndör képviselőtársam éppen olyan jól tudja, hogy igazán a nyugdíjasok fogyasztói kosara (Göndör István: Ami nem változik.) és az átlagos fogyasztói kosár ebben az évben távolodott el egymástól, akkor, amikor tavaly augusztustól kezdve, tavaly júliustól kezdve az élelmiszerárak elkezdtek jóval az átlag felett, az inflációs átlag felett emelkedni. Tehát ha egy évvel ezelőtt Varga Mihály miniszter úr azt mondta, hogy nincs különbség a fogyasztói kosár és a rendes kosár között, akkor Varga Mihály ezt igazából jogosan mondta.

És előállhat az a helyzet is, tisztelt képviselőtársam - és talán valamennyi idővel ezelőtt volt is ilyen helyzet Magyarországon, amikor az élelmiszerárak kisebb mértékben emelkedtek az átlagos inflációnál -, hogy az a fogyasztói kosár, amit a nyugdíjasokra kiszámolunk, kisebb mértékű inflációt jelzett volna, mint amekkora a valós infláció volt. Sajnos, ebben az évben egyébként nem ez a helyzet, mert valóban az élelmiszerárak ebben az évben messze meghaladták az átlagos inflációt, de azt mondom, hogy egy évvel ezelőtt az az állítás, hogy elkülönült a nyugdíjasok fogyasztói kosara meg az átlagos infláció, ez az állítás nem teljesen igaz.

Én továbbra is azt érzékelem a gázáremeléssel kapcsolatban, hogy az MSZP azt mondja, fel kell emelni a gázárat, ezután kell olyan társadalmi rétegeket találni, amelyek 50 százalékkal kevesebbet fizetnek.

Tisztelt Képviselőtársaim! Azt kell elmondanom, hogy ez is a piaci folyamatokba valamiféle beavatkozás. Mi ezzel a beavatkozással nem igazán értünk egyet (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), mert mindig rossz eredménye van, ha különböző összeget fizetnek valamiért az emberek.

Köszönöm szépen.

 
Felszólalások:  Előző  106  Következő    Ülésnap adatai