Készült: 2020.09.21.11:25:35 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

215. ülésnap (2001.06.12.), 198. felszólalás
Felszólaló Révész Máriusz (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:00


Felszólalások:  Előző  198  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Miniszter Úr! A kerékpáros közlekedés nálunk, Magyarországon nem tudja betölteni ugyanazt a szerepet, mint amit betölt az Európai Unió országainak többségében. Ez pedig környezetvédelmi, egészségügyi, gazdasági szempontból egyaránt fontos lenne. Ennek alapvetően három fő oka van: 1. kevés a bicikliút, 2. a meglévő kerékpárutak egy része használhatatlan, 3. nincsenek megfelelő színvonalú kerékpártárolók.

Az első probléma nyilvánvaló, sokkal több kerékpárútra lenne szükség. Másodszor: a kerékpárút-építés nem kipipálandó feladat, hanem valóban használható bicikliutakra van szükség. Ma a kerékpárutak egy része használhatatlan és veszélyes. Kőbányáról ma kerékpárral jöttem be, és meg kell mondanom, hogy a helyzet elszomorító. Az utak nincsenek karbantartva, benőtte őket a gaz, a növényzet, és sok eleve rosszul is lett megtervezve.

Hadd mondjak néhány példát! Gödöllő felé az utat telerakták egy méter magas oszlopokkal, ezek mára elferdültek, kidőltek, így hihetetlenül balesetveszélyesek. Az Óhegy utcát egy jól tervezett kerékpárút négyszáz méter alatt háromszor keresztezi, a gyerekek számára ez veszélyesebb, mintha az út szélén kerékpároznának. A Kőbányai úton a kerékpárút több helyen átvezet a buszmegállón, a buszra várakozók között kell elhaladni. Később ez a kerékpárút a lengyel-kínai piac miatt válik teljesen használhatatlanná.

A példákat lehetne még folytatni. Bevallom, néha csak azt kívánom, hogy az kerékpározzon ezeken az utakon, aki ezeket tervezte. Fontosnak tartanám, hogy a kerékpárutak megvalósítása előtt kérjék ki a témával foglalkozó civil szervezetek véleményét, és javaslataikat a kerékpárutak építésénél vegyék figyelembe.

 

(16.10)

 

A harmadik probléma az, hogy a vasútállomások, buszpályaudvarok, metrómegállók, bevásárlóközpontok mellett nincs megoldva a kerékpáros parkolás. Lényeges, hogy ezek megközelíthetőek legyenek kerékpárral. Véleményem szerint jogszabályban kellene előírni, hogy a bevásárlóközpontok legyenek megközelíthetőek, és legyen megfelelő számú esővédett, biztonságos biciklitároló.

Tapasztalatból mondom, hogy ezek a felvetések nem irreálisak, megfordultam már kerékpárral igen sok országban, Angliától Hollandiáig, Olaszországtól Svájcig. Ha nem lépünk előre, nem tud normális kerékpáros kultúra kialakulni Magyarországon.

Kérdezem ezért miniszter urat:

1. Kívánják-e támogatni új kerékpárutak építését?

2. Lát-e lehetőséget arra, hogy a megfelelő színvonal érdekében a támogatás odaítélésénél figyelembe vegyék a kerékpáros civil szervezetek véleményét?

3. Létezik-e bármilyen elképzelés arra, hogy hogyan lehetne elérni azt, hogy a városokban, bevásárlóközpontoknál, fontos tömegközlekedési csomópontoknál legyen megfelelő számú, biztonságos kerékpártároló?

Várom miniszter úr megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  198  Következő    Ülésnap adatai