Készült: 2020.08.04.13:33:55 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

247. ülésnap (2001.12.11.), 262. felszólalás
Felszólaló Dr. Balogh László (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:51


Felszólalások:  Előző  262  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. BALOGH LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmúlt parlamenti ciklus jó döntése volt és az önkormányzatok javát szolgálta a privatizációs törvény módosítása. Ez lehetővé tette, hogy az amúgy sem használt, állami tulajdonban lévő ingatlanokat, például laktanyákat egyedi kormánydöntéssel ingyenesen az önkormányzatok tulajdonába lehessen adni. A cél jó volt, így a jogszabályt a Fidesz-kormány sem módosította. A jogalkalmazás gyakorlatát viszont alaposan átalakította. Nézzünk néhány példát:

A XV. kerületi önkormányzat már régóta szeretné megkapni az észak-pesti vagy más néven a volt szovjet katonai kórházat, a hozzá tartozó 45 darab többszobás és 170 darab garzonlakással együtt, hogy javítson a kerület egészségügyi ellátásán, illetve, hogy kielégítse az otthonra váró 700 család igényét.

Nagykanizsán, ahol az átlagot meghaladó a munkanélküliség, munkahelyteremtés szándékával jelentkezett egy befektető a volt laktanya hasznosítására. A kormány azonban mind ez idáig nemet mondott az önkormányzat kérésére.

Székesfehérváron az önkormányzat 280 millió forintért jutott hozzá a börgöndi volt légi bázishoz, annak ellenére, hogy ingyen is megkaphatta volna, mint ahogy 39 önkormányzat ingyen jutott ilyen ingatlanhoz.

Ezzel szemben jó és helyes az a gyakorlat, melynek nyomán Pápa, Kaposvár, Zalaegerszeg, Miskolc és más települések ingyenesen állami vagyonhoz jutottak, és példaszerűen hasznosítják is azokat.

Mi ebben a probléma? Csak annyi, hogy lejt a pálya. Akik csak szeretnének kapni vagy pénzért kapnak az állami ingatlanokból, azok túlnyomórészt a szocialista önkormányzatok reprezentánsai. Akik viszont kaptak, és ingyen kaptak, azok többségükben a fideszes önkormányzatok zászlós hajói. Nem jól van ez így. Talán a döntések előkészítésével van baj? Ezért szükséges az, hogy az ÁPV Rt.-nek a döntések előtt konzultálnia kell Szita Károly képviselő úrral, a Fidesz kaposvári polgármesterével.

Nem lenne-e korrektebb eljárás az, ha a döntést nem egy, a pártja iránt elkötelezett politikus készítené elő, hanem teszem azt, az érintett önkormányzatok szövetségei, ha már szükséges a külső beavatkozás az előkészítésbe? Kérdezem államtitkár urat, az általam megnevezett önkormányzatok miért nem kaphatják meg az igényelt állami ingatlanokat, illetve lehet-e egy fideszes polgármester az ÁPV Rt. döntnöke, vagy végezhet-e ott döntés-előkészítő munkát.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  262  Következő    Ülésnap adatai