Készült: 2020.08.05.13:36:29 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

238. ülésnap (2001.11.08.), 160. felszólalás
Felszólaló Dr. Balogh László (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:08


Felszólalások:  Előző  160  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. BALOGH LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Államtitkár Úr! Ön azzal kezdte a beszédét vagy valahol a beszéde elején azt mondta, hogy az 1998-as büntetőeljárási törvény megalkotói nagyot markoltak és keveset fogtak. Nekem az a véleményem, államtitkár úr, hogy ők bizony nagyot markoltak, és széles kört fogtak át. Mert én úgy gondolom, hogy az előkészítés dokumentumai rendelkezésre állnak, azt talán teljesen felesleges itt megismételni, hogy melyek azok a körök, amelyek véleményt nyilvánítottak ez ügyben, és hogy helyeslő volt-e ez a hozzáállás, az pedig a dokumentumokból kiderül. A másik dolog, amit szeretnék elmondani, az, hogy ezt a törvényt annak idején ellenszavazat nélkül fogadta el a Ház (Dr. Hack Péter: Így van!), tehát ebben azért benne van egyfajta egyetértés.

És most említeném meg ennek a jogalkotási folyamatnak a leglényegesebb elemét: államtitkár úr, erre volt idő, ez ciklusokat volt képes átívelni, és ennélfogva nekem az a véleményem, hogy a szakma igenis politikamentes módon tudott hozzáállni ehhez a büntetőeljárási törvényhez, ennek a megalkotásához. És ha ezt a lehetőséget, csak önmagában ezt a lehetőséget mérlegeljük, akkor azt kell mondjuk: nagyon sajnálatos dolog az, hogy a jelenleginek a megvitatására igazából nem volt idő; nem volt idő, bár meggyőződésem, hogy jövő év márciusáig lett volna mód erre, és talán ez meghozta volna magával azt a lehetőséget is, hogy a szakma képviselői sokkal inkább kifejtsék a véleményüket e vonatkozásban, mint ahogy ezt itt eddig megtehették.

Az államtitkár úr felsorolt húsz-egynéhány, lehet, hogy harminc-egynéhány olyan rendelkezést, amelyre azt mondja, hogy elhibázott volt. Az a baj, államtitkár úr, hogy ha most tételesen végigmennénk a jelenlegi szabályozáson, a másik oldalról ugyanezt fel lehetne sorolni. Én annál a mondatnál szeretnék mondani (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), amit Hack képviselő úr mondott, hogy sok olyan rendelkezése van ennek a mostaninak, amivel mi egyetértünk.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  160  Következő    Ülésnap adatai