Készült: 2021.04.20.02:09:59 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

251. ülésnap (2017.10.30.), 110. felszólalás
Felszólaló Dr. Lukács László György (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka képviselő elutasította a választ
Videó/Felszólalás ideje 1:23


Felszólalások:  Előző  110  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. LUKÁCS LÁSZLÓ GYÖRGY (Jobbik): Köszönöm szépen. Akkor álltunk volna kicsit közelebb az államtitkári válasz elfogadásához, ha tisztán lehetett volna látni, hogy végül is hány főnek kell azzal számolnia az új eljárásrendben, hogy a terápiája ilyen téren szűkülni fog. (Dr. Rétvári Bence: Senkinek nem fog szűkülni!)

Államtitkár úr, én egy picit másképp látom, mint ön. Ön azt mondta, hogy ezzel több innovatív gyógyszert tudnak eljuttatni nagyobb volumenben több emberhez. Úgy gondolom, hogy különösen akkor, amikor az egyénre szabott daganatosterápiáról van szó, akkor nem a mennyiség a fontos, hanem az életminősége ezeknek a betegeknek, hogy miként lehet őket gyógyítani, és bizony azok a mellékhatások, amelyek sok esetben egyébként igazolva voltak, hogy teljesen mások és eltérőek lesznek, az új vakliciteljárás eredményeképp létrejövő terápiában részt vevő betegeknél nagymértékben azt fogják eredményezni, hogy meg fog nehezülni az életük.

Amit viszont a legszomorúbbnak tartok, hogy most vitatkozunk róla itt az Országgyűlésben, de ezt a vitát ‑ túl azon, hogy a szakmai szervezeteket említette ‑ az emberek előtt kellett volna lefolytatni. Velük kellett volna megbeszélni, és tisztázni, hogy az előző évben még, amit ünnepeltek önök, tételes finanszírozásba befogadott gyógyszerek (Az elnök a csengője megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), miért akarják most már vaklicites eljárásra átvezetni. (L. Simon László: Húsz másodperce lejárt az idő!) Fontos lett volna a betegek véleménye. Ezt egy ballépésnek tartom, szerencsétlen lépésnek tartom, és ezért tudnak kialakulni ilyen helyzetek. Államtitkár úr, nem tudom elfogadni a válaszát. Köszönöm szépen a türelmét. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  110  Következő    Ülésnap adatai