Készült: 2021.05.12.09:41:00 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

99. ülésnap (2019.12.02.),  85-90. felszólalás
Felszólalás oka Interpelláció megtárgyalása
Felszólalás ideje 9:10


Felszólalások:   79-85   85-90   91-97      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Tisztelt Országgyűlés! Képviselő úr nem fogadta el az államtitkári választ. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadjae azt. Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) Kimondom a határozatot: az Országgyűlés az államtitkári választ 105 igen szavazattal, 34 nem ellenében, tartózkodás nélkül elfogadta.

Tisztelt Országgyűlés! Hargitai János képviselő úr, a KDNP képviselője, interpellációt nyújtott be a pénzügyminiszterhez: „Milyen változások várhatóak az adórendszerben 2020-ban?” címmel. Hargitai János képviselő urat illeti a szó. Parancsoljon, képviselő úr!

DR. HARGITAI JÁNOS (KDNP): Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Ilyenkor, év vége felé, elfogadott költségvetés ismeretében és ismert adótörvények ismeretében is célszerű gazdaságpolitikáról beszélni, már csak azért is, hogy az Országgyűlés nyilvánosságán keresztül is tájékoztassuk az államháztartás különböző jövedelemtulajdonosait arról, hogy a következő év milyen változásokat takar számukra.Örvendetes az, hogy a sajtón keresztül a Statisztikai Hivatal jelentéseit megismerve arról adhatunk számot, hogy végre egy olyan növekedése van az országnak, amit kiegyensúlyozottnak tekinthetünk, ellentétben azokkal a növekedésekkel, amit az előző kormány idején itt-ott megszokhattunk, ami külső hitelfelvételekre épített, és ezeken keresztül átmenetileg érhettünk el akkor sikereket, de ezeknek a sikereknek mindig komoly ára volt, mert ezt eladósodás követte.

(15.50)

Most nem egy ilyen növekedéssel nézünk szembe, és ez a növekedés, ami ugye 5 százalék volt az utóbbi negyedévben, az Európai Unió országai között is egy nagyon dicséretes növekedés, végre az ország belső gazdasági tartalékaira épül. Ha 2010-re visszatekintek, és felidézek egy-két nagyon fontos gazdaságpolitikai lépést, ami a mai eredményeinket megalapozza, akkor nyilvánvalóan beszélhetnék az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetéséről, ami akkor nagyon nagy viharokat vert, ennek a személyi jövedelemadónak a 15 százalékra történt csökkentéséről, de ugyanilyen nagyon radikális gazdaságpolitikai lépés volt a társasági adók szintjén a társasági adónak a 9 százalékra történő csökkentése. Jó ideje dinamikus bérnövekedésekről adhatunk számot egy alacsony infláció mellett, ezek nyilvánvalóan örvendetes elmozdulások, és mindezekkel tudjuk finanszírozni azokat a társadalompolitikai lépéseket, amelyek közül a legfontosabb számunkra a családpolitikai intézkedéscsomag.

Éppen ezért kérdezem az államtitkár urat, hogy ha ismerjük is az elfogadott költségvetést, és látjuk az adópolitikai irányokat, mégis mik azok az intézkedések, amelyeket az államtitkár úr kiemelne ezek közül, amelyek a jövő évben várhatók, és amelyek garanciát adhatnak arra, hogy ez a gazdaságpolitikai sikeresség folytatódjon, és ezen keresztül finanszírozni tudjuk társadalompolitikai elképzeléseinket is. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. A képviselő úr interpellációs kérdésére Tállai András államtitkár úr válaszol. Parancsoljon, államtitkár úr, öné a szó.

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A magyar gazdaság a magyar embereknek és a magyar vállalkozásoknak köszönhetően minden eddiginél jobban teljesít. A gazdaság növekedése, a foglalkoztatás és a bérek alakulása egyaránt kiemelkedő. 2020-ra a kormány továbbra is a családok és a hazai vállalkozások támogatására, a versenyképesség növelésére és az adminisztráció csökkentésére tett javaslatot. Az elfogadásra váró törvényjavaslat szervesen illik abba a kormányzati politikába, amelynek lényege a közterhek csökkentése és egyszerűsítése. A gazdaságvédelmi akciótervnek megfelelően 2020. július 1-jétől új, egységes járuléktörvény lép hatályba, tehát jövő év első felétől, amely új szabály értelmében négy egyéni járulék egyetlen egységes társadalombiztosítási járulékba olvad, így az adónemek száma jövőre jelentősen csökkenni fog, az ezzel járó bürokráciával együtt.

A családvédelmi akciótervnek köszönhetően 2020. január 1-jén az szja-ban is jelentős változás történik, hiszen a négy gyermeket nevelő nők mentesülnek az szja megfizetése alól, és jövőre minden eddiginél nagyobb összeg, 380 milliárd forint jut családi adókedvezményre és az első házasok kedvezményére. És kedvezni fog a családosoknak a járulékkedvezmény a tekintetben is, hogy a jövő évtől a munkaerőpiaci járulékra is igénybe vehető lesz a családi adókedvezmény, amivel további egymilliárd forinttal jut több a családoknak.

A vállalkozások terén is jelentős változások lesznek, hiszen megszűnik az eva, és ennél sokkal kedvezőbb adózási formát választhatnak a kisebb vállalkozók, így a katát és a kivát, ami egyébként nagy népszerűségnek örvend, több százezren adóznak ma már így Magyarországon.

Továbbra is kiemelt cél a gazdaság fehérítése, ezért 2020. július 1-jétől nyugtát kell adni az úgynevezett áfamentes ügyletekről és szolgáltatásokról, és megszűnik az online számlaadat-szolgáltatás esetében a százezer forintos értékhatár, ez eltörlésre kerül. Ez azt jelenti, hogy egyre többen lépnek be az online számlaadással a rendszerbe, és így láthatóvá lesz egyre több bevételi számla a NAV számára.

Fontos, hogy három éve a NAV készíti el a személyijövedelemadó-bevallást a vállalkozóknak, és ez ki fog terjedni 2021. január 1-jétől az áfabevallási tervezet elkészítésére, hiszen 2021. január 1-jétől a NAV gyakorlatilag minden kiadott számlát látni fog.

Fontos, hogy a nyugdíjasok járulékmentessége is bekövetkezik, és a jövőben a nyugdíjas munkavállaló csak 15 százalék szja-t fizet, semmilyen más járulékot nem kell fizetni.

Végezetül mondom el, hogy a szociális hozzájárulási adó mértéke jelentősen csökkent már az elmúlt években is, hiszen 2016-ban még ez 27 százalék volt, 2017. július 1-jétől mindössze 17,5 százalék, tehát közel 10 százalékkal csökkent lényegében 3-3,5 év alatt, és a gazdaság jó teljesítménye esetén ez tovább fog csökkenni 2020. július 1-jétől újabb 2 százalékkal, tehát 15,5 százalék lesz a szociális hozzájárulási adó mértéke.

A kormány a jövőben is az adócsökkentés politikája mellett áll ki. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Tisztelettel kérdezem a képviselő urat, hogy elfogadjae az államtitkári választ.

DR. HARGITAI JÁNOS (KDNP): Köszönöm, elnök úr. A szóba hozott adóegyszerűsítések és részben -csökkentések megtakarításokat hoznak a vállalkozásoknak. Joggal reméljük azt, hogy a költségvetés főszámai így tarthatóak lesznek, amiből finanszírozhatóak lesznek a továbbiakban is a társadalompolitikai törekvéseink, ezen belül elsősorban a családtámogatási rendszer. Megnyugtató volt, amit mondott, a válaszát elfogadom. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   79-85   85-90   91-97      Ülésnap adatai