Készült: 2021.05.12.06:27:50 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

152. ülésnap (2020.09.28.),  95-102. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 7:36


Felszólalások:   87-94   95-102   103-110      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm, Gulyás Gergely miniszter úr. Tisztelt Országgyűlés! Aradszki András, a Kereszténydemokrata Néppárt képviselője azonnali kérdést kíván feltenni a pénzügyminiszter úrnak: „Hogyan segíti a magyar embereket a hiteltörlesztési moratórium meghosszabbítása?” címmel. A miniszter úr távolléte miatt válaszadásra Tállai András államtitkár urat jogosította fel. Kérdezem a képviselő urat, elfogadjae a válaszadó személyét. (Dr. Aradszki András: Elfogadom.) Igen, öné a szó, képviselő úr.

DR. ARADSZKI ANDRÁS (KDNP): Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Több mint fél éve már, hogy a világon, Magyarországon is új időszámítás szerint élünk, hiszen sajnos az elmúlt hónapok átalakították mindannyiunk életét. Ma a világjárvány elleni küzdelemben az élet megóvása az elsődleges feladatunk, a Fidesz-KDNP-kormány pedig minden döntésével ezt igyekszik elérni.Fontos, hogy az életek védelme mellett a gazdasági folyamatok és a családok életét is támogassuk. A kormány ebben a fél évben a járványügyi és gazdaságvédelmi intézkedésekre kiemelkedő mértékű összegeket fordított. Márciusban, tehát a törvény hazai megjelenését követően szinte azonnal hitelmoratóriumot hirdetett meg, és a hitelek törlesztésének felfüggesztését jelentette be az év végéig. Ez pedig sok millió magyar honfitársunk életében hozott könnyebbséget, a hitelidő kitolása vállalható kompromisszumot jelentett. Ez azt jelentette, hogy a hitel visszafizetésének időtartama meghosszabbodik, de a törlesztőrészletek mértéke a jövőben nem változhat meg. Ezzel a lehetőséggel 2000 milliárd forint maradt a bankok ügyfeleinél, az adósoknál ezekben a nehéz hónapokban, ami az álláshelyek megőrzését és a fogyasztás bővülését is szolgálta.

(Az elnöki széket dr. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

Tisztelt Miniszter Úr! Alig egy hete a kormány a hitelmoratórium meghosszabbítása mellett döntött. Ez vonatkozik az egyes társadalmi csoportokra és talán a legnehezebb, legsebezhetőbb személyekre, így a családok számára, valamint a gyermekeket nevelő szülők, nyugdíjasok, álláskeresők, közfoglalkoztatottak élhetnek ezzel a lehetőséggel. Ezért kérdezem tisztelt miniszter urat, illetve államtitkár urat, várhatóan mekkora összegben és hányan veszik igénybe idén a hitelmoratórium lehetőségét. Várhatóan mekkora összeg marad a családoknál jövőre a hitelmoratórium kiterjesztésével? Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

ELNÖK : Köszönöm szépen, képviselő úr. Szeretettel köszöntöm képviselőtársaimat, és Tállai András államtitkár úr válaszol, mint ahogy ezt a megelőzőkben alelnök úr már felvezette.

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Márciusban megjelent a világjárvány sajnos Magyarországon is. A kormány az európai országok közül elsőként ismerte fel, hogy ez milyen egészségügyi és gazdasági problémákat jelenthet, mit kell tenni a családok érdekében. Európában is egyedülálló módon nagyon gyors és a családok széles rétegét érintő döntést hozott, ez az a döntés, amelyet már ön is ismertetett. Ennek a moratóriumi döntésnek a hatása az érintett ügyfelek mintegy 60 százalékát érinti, 1,6 millió adóst. Ez összegszerűen, beleszámítva a 60 ezer vállalkozást, amely élt ezzel a lehetőséggel, 2000 milliárd forint megtakarítást jelent, persze átmenetileg, év végéig a vállalkozásoknak és a családoknak. Látva a világjárvány további hatásait, a második hullám várható gazdasági nehézségeit, annak következményeit, a kormány és a gazdasági operatív törzs arról döntött, hogy 2021. június 30-ig meghosszabbítja a törlesztési moratóriumot. Ez, ahogy mondta, bizonyos társadalmi rétegeket érint, a gyermeket nevelő családokat, a nyugdíjasokat, az álláskeresőket és a közfoglalkoztatottakat fogja érinteni. Ez az érintettek mintegy 50 százaléka, 752 ezer főt fog jelenteni. Ebből 512 ezer gyermeket nevelő család, 160 ezer nyugdíjas, 64 ezer álláskereső és 16 ezer közfoglalkoztatott, akit érinthet az említett kormánydöntés. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Egyperces viszonválaszra Aradszki András képviselő úré a szó. Parancsoljon!

DR. ARADSZKI ANDRÁS (KDNP): Köszönöm szépen államtitkár úrnak a választ. Magyarország Kormányának mindenkor, így a világjárvány idején is különösen feladata támogatni a bajba jutott állampolgárait. Most hirtelen milliók életét kellett segítenünk és kell segíteni a jövőben is, amíg ez a járvány tart. Ehhez, azt tudom mondani, a Kereszténydemokrata Néppárt minden támogatást meg fog adni a parlamenti munkában, az ilyen segítséghez szükséges törvényalkotásban. A családok megsegítése ezekben a rendkívüli időkben óriási feladat, ahogy az elvárás is az. Úgy kell úrrá lennünk a vírusjárványon, hogy az eddig elért közös eredményeink ne vesszenek el, és ebben segíteni fog a meghosszabbított hitelmoratórium is. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Egyperces viszonválasz illeti meg Tállai András államtitkár urat is. Parancsoljon!

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Képviselő Úr! Nemcsak a családokat érinti a kormány döntése a moratórium meghosszabbításával kapcsolatban, hanem a vállalkozásokat is, azokat a vállalkozásokat, amelyek munkahelyeket óvnak meg, munkahelyeket hoznak létre.Azok a vállalkozások, ahol az árbevétel 25 százalékkal csökkent  a vállalatok tekintetében mintegy 10-12 ezer munkahely minősíthető ilyennek , tovább élhetnek a moratórium lehetőségével. Ez az érintett vállalkozások 15-20 százalékát jelenti, és így 400-450 milliárd forint maradhat a vállalkozásoknál. Ez azt jelenti, hogy pénzügyileg könnyebbé teszi a működését, és így valószínűleg könnyebben meg tudja tartani a munkahelyeket és tovább folytatni a termelését, a szolgáltatását. Bízunk benne, hogy azok, akiket érint, tudnak ezzel a kormányzati döntéssel, a moratórium lehetőségével tovább élni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)
Felszólalások:   87-94   95-102   103-110      Ülésnap adatai