Készült: 2021.05.12.06:50:35 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

150. ülésnap (2020.09.21.),  49-52. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 10:59


Felszólalások:   45-48   49-52   53-56      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Ugyancsak „Aktuális ügyeink” címmel a Fidesz képviselőcsoportjából Kósa Lajos képviselő úr jelentkezett napirend előtti felszólalásra. Parancsoljon, képviselő úr, öné a szó.

KÓSA LAJOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársak! Meghallgatva itt a képviselőtársak, főleg az ellenzék hozzászólásait és frakcióvezetőit, az volt az érzésem, hogy olyan rövid az emlékezetük, hogy még az előző napra sem emlékeznek. Ezért most, hogy a koronavírus a legfőbb problémája az országnak, és a legfontosabb baj, ami ellen közösen kell védekeznünk, engedjék meg, hogy emlékeztessem a tisztelt Házat és a választókat arra, hogy az első hullám idején mi is történt az országban. Mert azt, hogy első hullám volt, még az ellenzék sem tagadja le, tehát ott még nem tartunk, és azt, hogy a koronavírus baj, mindenki elfogadta. Régi magyar bölcsesség, hogy bajban ismerszik meg a barát, és bajban derül ki az emberről, hogy mennyit ér. Egy biztos: az első hullám védekezéséhez az ellenzék fake newsok tömegével járult hozzá, semmi mással nem voltak elfoglalva, csak hazugsággal, csúsztatással, félinformációkkal olyan tömegben  ezt természetesen megismételte az ellenzékkel szimpatizáló ellenzéki média , ami még azokat az edzett újságolvasókat vagy a híreket figyelőket is meglepte, akik azért már láttak egy-két dolgot.

Csak jelzésszerűen néhányat, mert nem egyszerűen egy napirend előtti hozzászólás, hanem egy komplett ülésnap napirendjének kereteit is kimerítené, ha mindegyiket felidéznénk. Valóban, a valaha volt egyik legprimitívebb videós hamisítás volt Korózs Lajosé egy olyan interjúalannyal, aki magát mentősnek hazudta. Mint kiderült aztán, már korábban is mindenfélének kiadta magát, és a szövegét egy picit is figyelő ember vagy egy józanul gondolkozó ember azonnal gyanúsnak tartja. Tehát az teljesen nyilvánvaló, hogy még háborús körülmények között sem visznek ki nyitott hasfallal a műtőből betegeket, nemhogy amiket ez a hölgy mondott. Korózs Lajosnak ez nem volt gyanús, sőt a komplett ellenzéki médiának sem volt gyanús.

Aztán emlékezzünk a másik mélyen felháborító esetre: Arató Gergely az ATV műsorában sajnálkozott afölött, hogy Magyarországon kevés a halott a járványban, és azt mondta, hogy ő jobban örülne, ha nem így lenne, de most mit csináljunk, ez van. Tehát nem a kormányt dicsérte, hanem sajnálkozott efölött.

Aztán emlékezhetünk rá, az ellenzék semmiben nem támogatta sem a törvényhozás munkáját, sem a vészhelyzet kihirdetését, sőt ezzel kapcsolatban hazugságokat terjesztettek. Nem zavarta őket egyébként, hogy a saját barátaikat is megtévesztik. Hát, emlékezzünk rá! Azt hazudták, hogy a parlament beszüntette a munkát. Ennek kapcsán egyébként a saját baráti újságírók is ennek felültek, mert ők még Amerikában nem tanulták meg, hogy ha az ellenzék állít valamit, azt jobb óvatossággal kezelni. Természetesen beégtek ezzel a sztorival, csak ne feledkezzünk meg róla!

Mint ahogy egyébként azt szorgalmazták, hogy kérdezzük meg az emberek véleményét, majd amikor megkérdeztük, akkor mindent megtettek annak érdekében, hogy ezt az ügyet, pont a koronavírus-járvány kapcsáni nemzeti konzultációt lejárassák.

Ne felejtsük el, hogy ellenezték azt, hogy mindenki a saját lehetőségei szerint vegyen részt a védekezésben, hiszen akkor, amikor a kormány azt mondta a Fidesz-frakció és a KDNP támogatásával, hogy a költségvetésből egyenlően mindenkitől el kell venni finanszírozást, hogy a koronavírus elleni küzdelemre tudjuk fordítani, akkor az ellenzék azt mondta, hogy lehet, de az általuk vezetett önkormányzatoktól nem, mert az az önkormányzatok sanyargatása; mert ők úgy gondolták, hogy nekik viszont nem kell kivenni a védekezésből a részüket.

Emlékezhetünk rá viszont, hogy milyen teljesítményt nyújtottak az általuk vezetett önkormányzatok. Az első koronavírus-hullám idején a Pesti úti idősek otthonában nem volt orvos, nem voltak megfelelőek a feltételek, és a főpolgármester még a tájára sem ment az intézménynek, ellenben bőszen facebookolt arról, hogy milyen rettenetes a helyzet, arról megfeledkezve, hogy ő maga volt a felelős.

Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársak! Okuljanak az első hullámból! Arra szeretném kérni önöket, hogy támogassák az országot, ne a kormányt, ne a Fideszt, ne a KDNP-t  az országot, a magyar embereket a járvány elleni védekezésben. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Képviselő úr imént elmondott napirend előtti felszólalására a kormány nevében Tállai András államtitkár úr válaszol. Parancsoljon, államtitkár úr, öné a szó.

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Valóban, egészen más a helyzet a jelenlegi válság kezelését illetően, és emlékezzünk a 2008-2009-es baloldali válságkezelési módra! Emlékezzünk rá, hogy akkor Magyarország volt az első európai ország, amelyik az IMF-hitelt kénytelen volt felvenni. Most az országban egy teljesen más gazdaságot, költségvetést érintett a 2020 márciusában kezdődő válság: a gazdaságpolitikának köszönhetően egy sokkal ellenállóbb, kiegyensúlyozottabb szerkezetű gazdaságot, amely szembenézett a válsággal. A költségvetésünk stabil, évek óta a 3 százalék alatti maastrichti küszöb alatt tartózkodik. Az államadósság csökkenő pályára került, 66 százalék körül volt az államadósság mértéke, míg a fizetési mérleg egyensúlyközeli állapotban volt, és a devizaadósság-kockázatot is jelentősen sikerült csökkenteni. A gazdaság lendületben volt, a foglalkoztatás a csúcson járt, amikor Magyarországot elérte a válság. Három fontos feladata volt az országnak. Az első: forrást, pénzt biztosítani a védekezéshez. Azt gondolom, ezt a költségvetés megtette, a kormány a megfelelő döntéseket meghozta, a forrás minden tekintetben a védekezéshez rendelkezésre állt és áll most is. Aztán meg kellett védeni az embereket, a családokat. Erre egy jelképes döntést említek meg: a hitelmoratórium bevezetése. A harmadik: a gazdaság megvédése, a munkahelyek megvédése és a gazdaság újraindításához szükséges források, eszközök meghozatala, illetve az ahhoz szükséges döntések kormány általi elfogadása.

Most egy második fronttal kell szembenéznünk, szintén jelentős gazdasági döntéseket szükséges hozni, ezért a gazdasági operatív törzs újra felállt, elkezdett működni, és működésének fő célja nem lehet más, mint a gazdaság megvédése, a gazdaság újraindításának továbberősítése. Az első ütemben meghozott döntéseket  öt komoly döntés volt: munkahelyek megőrzése, munkahelyteremtés, kiemelt ágazatok támogatása, vállalatok finanszírozása kamat- és garanciatámogatott hitelekkel és a család- és nyugdíjasvédelmi programnak a bevezetése  tovább folytatjuk. Ennek nagyon komoly eredményei vannak, miniszterelnök úr által hallhattuk, hogy hány vállalkozást, hány munkahelyet sikerült ezáltal megmenteni, megóvni, és mintegy közel 50 ezer munkahelyet sikerült az új fejlesztésekkel, a beruházásokkal létrehozni.

Azt gondolom, hogy a baloldal válságkezelése és a jelenlegi kormány válságkezelése alapvetően eltér egymástól. A baloldal az embereket segélyen tartotta, hosszabb távon nem arra ösztönözte, hogy a válságból munkával, munkahelyszerzéssel lehet kilábalni, hanem valójában elkényelmesítette, és arra ösztönözte őket, hogy az állam majd gondoskodik róluk.

A jelenlegi kormány elsősorban a meglévő munkahelyek védelmére összpontosít, és a meglévő munkahelyek mellett ebben a válságban, gazdaságilag nehéz helyzetben is új beruházásokra ösztönöz és ezáltal új munkahelyek létrehozására.

(16.00)

Azt gondolom, hogy a kiemelt ágazatoknak nyújtott közvetlen támogatás is segít a válságból való kijutásban, különösen a turizmus, az egészségipar, az élelmiszeripar, de a mezőgazdaság is kapott közvetlen támogatást. Nagyon fontos a már említett család- és nyugdíjasvédelem, hiszen megkezdjük a 13. havi nyugdíj négy részletben való visszaépítését.

Úgy gondolom, ez a helyes válságkezelés, nem az, amit a baloldal több mint tíz évvel ezelőtt véghez vitt. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)
Felszólalások:   45-48   49-52   53-56      Ülésnap adatai