Készült: 2021.05.12.09:17:21 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

137. ülésnap (2020.06.09.),  5-8. felszólalás
Felszólalás oka Napirend előtti felszólalások
Felszólalás ideje 10:54


Felszólalások:   1-4   5-8   9-12      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen, Tállai András államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Szintén napirend előtti felszólalásra jelentkezett Csárdi Antal képviselő úr, LMP-képviselőcsoport: „Aktuális ügyekről” címmel. Öné a szó, képviselő úr.

CSÁRDI ANTAL (LMP): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az LMP és jómagam is már hosszú évek óta küzdünk azért, hogy az alapvető élelmiszerek áfája kedvezményes 5 százalékos körbe kerüljön. Ez a kezdeményezés még soha nem volt ennyire fontos, mint most, hiszen a járvány okozta gazdasági helyzet honfitársaink százezreit sodorta rendkívül nehéz gazdasági helyzetbe. Ezzel párosul az a tény, hogy az alapvető élelmiszerek ára az inflációt lényegesen meghaladó mértékben drágult az elmúlt hónapokban. A kormányzati reakció mindig azt mantrázza válaszképpen, hogy ez a döntés nem lenne összhangban a Fidesz-KDNP gazdaságpolitikájával. Egy kormány gazdaságpolitikája tűéles képet fest a társadalom különböző rétegeihez fűződő viszonyáról; arról, hogy mit gondol a felső tízezerről, mit gondol a középosztályról, vagy mit gondol a rászorulók százezreiről. Világossá és láthatóvá teszi, mely rétegeknek kedvez, és mely társadalmi csoportokat tekinti a gazdagok kiszolgálóinak. Ebben az összevetésben Magyarország Kormánya bántóan pontos képet rajzol a magyar nemzethez fűződő viszonyáról, az általa megálmodott világról. (Dr. Rétvári Bence: Ki írta neked ezt a beszédet?)

A jövő évi költségvetés tárgyalása remek apropó arra, hogy megvizsgáljuk, kiket is képvisel, és kiknek kedvez a Fidesz-KDNP-kormány, ugyanakkor kiktől vár el lehetőségeikhez képest magasabb hozzájárulást hazánk működtetésének a költségeihez. Unalomig ismerjük, amikor a kormány valamelyik képviselője elmagyarázza, hogy a Fidesz-kormány kevésbé a béreket, inkább a fogyasztást adóztatja. Ez súlyos csúsztatás. Orbán Viktor kormánya azt a fogyasztást adóztatja magas kulccsal, amiben nincs érdekeltsége, míg a kormány kedvenc vállalkozóinak érdekeltségébe tartozó tevékenységet  gondoljunk csak a szálláshely-szolgáltatásra vagy a vendéglátásra  döbbenetes kedvezménnyel, kulccsal terheli csak.

Nézzünk egy példát a Fidesz-KDNP adópolitikájára! Egy hatfős család, a két szülő és négy gyermek elhatározza, hogy a nyár beköszöntével kovászos uborkát készít, valamint a gyerekek kedvéért készítenek eperlekvárt. Kimennek szombaton a piacra, és vásárolnak kovászolni való uborkát, a hozzá való fokhagymát, és vesznek a hétvégi főzéshez krumplit, uborkát, kaprot, hagymát, és ne felejtsük el az epret se, hogy a lekvárból is legyen valami. Elköltenek összesen 30 500 forintot. Ez pontosan azt jelenti, hogy az általános forgalmi adón keresztül 6500 forintot fizetnek be a magyar költségvetésbe. (Dr. Rétvári Bence: Mire is költötték ezt pontosan?) Ha ugyanezt az összeget egy étteremben költötték volna el, akkor mindössze 1500 forint adó terhelte volna ugyanennek az összegnek az elköltését.

És ebből a példából két következtetést lehet levonni. Egyrészt, hogy a fogyasztási típusú adók szükségszerűen nem azonos mértékűek, ebből viszont értelemszerűen következik az, hogy az adópolitikában is megjeleníthetőek társadalompolitikai célok; ha egy kormány betegesen ragaszkodik az egykulcsos adóhoz vagy a fogyasztást terhelő extrém magas adókulcsokhoz, még akkor is. Másrészt viszont az is lászik, hogy a Fidesz-KDNP-kormány az adópolitikát is az általa más döntésekben is favorizált gazdag társadalmi réteg szolgálatába állította. Hitem és meggyőződésem szerint csak az az adópolitika elfogadható, ami segíti a legszélesebb elérhetőségét az alapvető szükségleteknek, elsősorban az alapvető élelmiszereknek (Dr. Rétvári Bence: Miért nem szavaztad meg?), nem tűrhető tovább az a folyamat, hogy jómódúak jólétét finanszírozza kedvezményes adókulcsokkal a magyar kormány.

Milyen társadalmi igazságról beszélhetünk akkor, amikor a hétvégi bevásárlást négyszer akkora adó terheli, mint az éttermi számla összegét, vagy egy hosszú hétvégén elköltött forinttízezreket? Vajon a nagycsaládosok hova járnak sűrűbben, piacra vagy étterembe? Vajon a gyermeküket egyedül nevelők gyümölcsöt vesznek sűrűbben, vagy étterembe járnak? Vajon a hazát felépítő nyugdíjas édesapák és édesanyák az egészséges alapvető élelmiszerekre, vagy az étlapokon található gasztrocsodákra költeneke szívesebben? (Dr. Rétvári Bence: Zárjuk be az éttermeket? Azt szeretnéd?)

A legnagyobb kérdés persze az, hogy az alapvető élelmiszerek értékesítéséből származó adóbevételből, vagy a sokaknak luxusnak számító éttermi számlákból, vagy a sokaknak szintén luxusnak számító szálláshely-szolgáltatásból származó adóbevételekből kelle inkább finanszírozni közös ügyeinket. (Nacsa Lőrinc: Osztályharc!) Ha önök tényleg családbarát kormány, akkor pont itt lenne az ideje, hogy ez végre megjelenjen a döntéseikben is, és azt gondolom, hogy ennek az első lépése az alapvető élelmiszerek áfacsökkentése. Köszönöm szépen. (Dr. Rétvári Bence: Akkor bezárják az éttermeket és a szállodákat? Nehogy meglássanak téged egy étteremben!)

ELNÖK: Köszönöm szépen, Csárdi képviselő úr. Tisztelettel kérem az ellenzéki és kormánypárti képviselőket, tiszteljék egymást. Köszönöm. Megadom a szót a kormány nevében Tállai András államtitkár úrnak.

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A Fidesz-KDNP-kormány az adócsökkentés kormánya. S ezt ön hiába akarja elvenni mindenféle szövegeléssel, hogy szegények, gazdagok áfája, az az áfa csökkent, ami a gazdagokat szolgálja. Hiába akarja megmásítani a kormány családpolitikáját az áfakulcsok változtatásával, azt, hogy a Fidesz-KDNP az adócsökkentés kormánya, ezt nem tudja elvenni a jelenlegi kormánytól. Azért nem tudja elvenni, mert vegyük végig az adónemeket: jelentősen csökkentette a kormány a személyi jövedelemadót, egykulcsossá vált, Európában, az Európai Unióban az első kettő között van az adókulcs mértéke. Növelte a családi adókedvezményeket. Ez Európában egyedülálló, hiszen lényegében már azok is csökkenthetik a családi adókedvezménnyel a jövedelmüket, akiknek nincs adójuk, hiszen a járulékokat is levonhatják.

A kormány csökkentette a társasági adó mértékét, Európában a legalacsonyabb társasági adót fizetik a Magyarországon működő vállalkozások, 9 százalékos a mértéke. A kormány csökkentette a szociális hozzájárulási adó mértékét, most július 1-jén is további 2 százalékkal fog csökkenni, 27 százalékról a kormányzásunk alatt már 15,5 százalékra csökkent az élőmunka terhét jelentő szociális hozzájárulási adó mértéke.

De nincs szégyenkeznivalója a kormánynak a legnagyobb fogyasztási adót illetően, az áfát illetően sem.

(9.20)

Onnantól kezdve, amikor a gazdaság működése, a költségvetés helyzete ezt lehetővé tette, elkezdtük csökkenteni az élelmiszerek áfáját. Így 2014. január 1-jén az élő- és félsertések áfája 27-ről 5-re, 2015. január 1-jétől a szarvasmarha, juh, kecske 27-ről 5-re, 2016. január 1-jén a sertéstőkehús áfája ugyanúgy 5 százalékra, 2017. január 1-jén a baromfi, valamint a tojás áfája csökkent; az éttermi szolgáltatások, nem alkoholtartalmú ital forgalmát csökkentettük 27-ről 18 százalékra, az étkezőhelyi vendéglátásét 18 százalékról 5 százalékra, a halhús áfáját csökkentettük 27-ről 5 százalékra, 2019. január 1-jén pedig a tej áfáját 18 százalékról 5 százalékra. Mi ez, ha nem alapvető élelmiszerek áfájának a csökkentése?

Tudja, hol van a probléma, tisztelt képviselő úr? Ott van a probléma, hogy az LMP, az önök párttársai ezeket az adócsökkentéseket nem szavazták meg egyetlen alkalommal sem, nemcsak ezt az adócsökkentést, hanem a Fidesz-kormány által a parlament elé terjesztett adócsökkentéseket, amelyeket több adónemben én itt felsoroltam, ezt önök nem támogatták. Ez egyszerűen felfoghatatlan és érthetetlen politikai szempontból, hogy csak azért, mert valaki ellenzékben van, az ellen szavaz, hogy az embereknek jót tegyen. (Arató Gergely közbeszól.) Mert abban egyetértünk, hogy az áfacsökkentés, az adócsökkentés igenis az embereknek tesz jót.

Bár van egy olyan szakmai vita és kérdés is  ez különösen a baloldali kormányok idején merült föl , hogy az áfacsökkentést hogyan lehet az árakban érvényesíteni (Arató Gergely: Sehogy.), hiszen nyilvánvaló, hogy piaci viszonyok között a szolgáltatók, az értékesítések között van egy olyan törekvés, hogy az áfacsökkentés mértékét, amely a költségvetésnek adóbevétel-kiesés, azt a saját maguk javára fordítsák, és az árakat nem csökkentik. Nos, ez ellen küzdenünk kell.

Tisztelt Képviselő Úr! Én azt javaslom, ha önök kezdeményezik az áfacsökkentést, mi pedig majd előterjesztünk egy adócsökkentést, akkor legyenek szívesek félretenni a politikai ellenállásukat, és úgy, ahogy ön most ilyen nagyívűen elmondta, hogy milyen nagyszerű lenne itt a járvány kellős közepén adót, áfát csökkenteni, legyen abban egyetértés közöttünk, hogy a mi előterjesztésünket, amely adócsökkentésről szól, önök is meg fogják szavazni.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)
Felszólalások:   1-4   5-8   9-12      Ülésnap adatai