Készült: 2021.05.12.09:50:36 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

136. ülésnap (2020.06.08.),  100-107. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 7:24


Felszólalások:   98-99   100-107   108-115      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen. A képviselő úr tehát jelzi, hogy most is személyesen a miniszter úrtól várják a választ. A miniszter úrnak a második soron következő azonnali kérdések órájában kell válaszolnia.Tisztelt Országgyűlés! Kocsis-Cake Olivio képviselő úr, a Párbeszéd képviselője azonnali kérdést kíván feltenni a pénzügyminiszter úrnak: „Mi folyik itt?” címmel. A miniszter úr távolléte miatt válaszadásra Tállai András államtitkár urat jelölte ki. (Kocsis-Cake Olivio jelzésére:) A képviselő úr jelzi, hogy elfogadja a válaszadó személyét. Kocsis-Cake Olivio képviselő úré a szó. Parancsoljon!

KOCSIS-CAKE OLIVIO (Párbeszéd): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! A járvány után, két hónap bezártság után sokan a Balatonon terveznek pihenni, nyaralni, de az a kérdés, hogy milyen állapotok és főleg milyen árak fogadják majd őket ott. Egyre több önkormányzat emeli az árakat a strandokon, és szed a korábbi szabadstrandokon belépőt, mert a kormány a járványra hivatkozva elvonja a bevételeit. Fonyódon két olyan strand is van, amely tavaly még ingyenes volt, ráadásul szabadstrandi keretből tették rendbe, most belépőt szednek. Ez azért nagyon jó példa, mert a fideszes polgármester, Hidvégi József  és most tessék figyelni!  arra hivatkozva tette fizetőssé a strandot, hogy a kormány annyi pénzt szed el a járványhelyzetre hivatkozva, hogy muszáj ezt meglépni. Tisztelt Államtitkár Úr! Meddig nyomorgatják még az önkormányzatokat? Hogyan lesz így a Balaton mindenkié? Tisztelt államtitkár úr, egy négyfős családnak egy hét nyaralás utazással, szállással, étkezéssel és ezekkel a strandbelépőkkel alsó hangon 270-280 ezer forint, és akkor ebben még nincs benne egy hajótúra, semmi. A biztonsági távolságtartás miatt várhatóan gyorsan betelnek a szabadstrandok, ezért csak fizetős helyekre tudnak menni ezek az állampolgárok, hogyha fürödni akarnak.

A Párbeszéd azt javasolja, hogy ezen a nyáron  annak érdekében, hogy minél többen hozzáférjenek a Balatonhoz  támogatni, jutalmazni kell azokat az önkormányzatokat, amelyek szabadstrandot tartanak fenn, új szabadstrandot nyitnak vagy csökkentik a belépők árát. Tisztelt államtitkár úr, hajlandóe a kormány jutalmazni, kompenzálni azokat az önkormányzatokat, amelyek szabadstrandot nyitnak, tartanak fenn, a jegyárakat csökkentik annak érdekében, hogy a Balaton mindenkié legyen. Várom válaszát. (Taps a Párbeszéd és az LMP soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. A válaszra Tállai András államtitkár úrnak adok szót. Parancsoljon, államtitkár úr!

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Először is fontos azt leszögezni, hogy a vírus és járvány elleni védekezés egy igen komplex és igen költséges feladat  ugye, ezt most már kezdjük elfelejteni, miközben egyébként Magyarország egyike azon országoknak Európában, amelyek a legjobban védekeztek a járvány ellen. De miért védekezett a legjobban? Azért, mert a kormány időben intézkedett, és időben előteremtette a forrásokat. A kormány azt is kimondta, hogy az országban mindenkinek szolidárisnak kell lennie, mindenkinek (Tordai Bence közbeszól.), a kormánynak elsősorban, a vállalkozásoknak, amelyeknek sajnos a bevételük csökken, a megrendelésük csökken, a magánembereknek is, a magánszemélyeknek is, és sajnos idetartoznak az önkormányzatok is, amelyek saját bevétellel és saját döntési jogkörrel rendelkeznek. Én tudom, hogy ez önöknek fáj, és mindenki kapcsán elismerik, hogy legyen szolidáris, és járuljon hozzá ahhoz, hogy sikeresen védekezzünk, de egyedül az önkormányzatok, azok ne, mert most éppen önök ott lettek érdekeltek.

Ami a konkrét felvetését illeti, azért azoknak az embereknek, akik eddig valamilyen strandra ingyen tudtak bejutni, az azért mindenképpen jó hír, hogy nem kell idegenforgalmi adót fizetniük (Tordai Bence közbeszól.), mert az idegenforgalmi adót az állam fogja megfizetni helyettük annak az önkormányzatnak, amelynek ez a bevétele kiesik.

Ami pedig az árakat illeti, ez aztán végképp nem kormányzati kompetencia és nem kormányzati felelősség. Mindenki, aki gazdálkodik, aki strandot, fürdőt üzemeltet, maga dönti el  mert ez szabadáras , hogy milyen áron dolgozik; olyan áron fog dolgozni, amit a piac még megenged, amit az emberek még meg fognak fizetni. Az említett önkormányzat is minden bizonnyal így fog eljárni, és az összes balatoni önkormányzat is. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

(16.20)

ELNÖK: Köszönöm szépen, államtitkár úr. Egyperces viszonválaszra Kocsis-Cake Olivio képviselő úré a szó. Parancsoljon!

KOCSIS-CAKE OLIVIO (Párbeszéd): Köszönöm a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! Nem válaszolt arra a kérdésre, hogy hajlandóake kompenzálni ezeket az önkormányzatokat. Ez szerintem ösztönző lenne.Érdekes módon a Balatonnal kapcsolatban vagy a turizmussal kapcsolatban önök a fideszes cégeknek, fideszes haveroknak nagyon komoly segítséget adtak, több tíz milliárdot kaptak a szállodáik, a jachtkikötőik ezeken a helyeken.

Ha már annyira hívei ennek a szolidaritásnak és ennek a szolidaritási adónak, akkor lenne egy javaslatom. Esetleg ezektől a cégektől, amelyeknek a bevételei itt a Balatonon meghaladják a több milliárd forintot, szedjenek be szolidaritási adót, és adják oda azoknak az önkormányzatoknak, amelyek kinyitnak szabadstrandokat vagy biztosítanak szabadstrandokat. Szerintem mindenki jobban járna, de az átlagos magyar emberek biztos, hogy jobban járnának ezzel. Köszönöm. (Taps a Párbeszéd padsoraiból.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Egyperces viszonválasz illeti meg Tállai András államtitkár urat is. Parancsoljon!

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Képviselő Úr! Tehát kompenzálás lesz, ahogy elmondtam. Nem olyan alapon, ahogy ön mondta, hanem az idegenforgalmi adó kapcsán. Tehát a kormánytól az, hogy kompenzál egy önkormányzatnak bevételkiesést, nem idegen gondolat, meg is fog történni. Egyébként, ha ön új adónemet akar bevezetni, erre megvan a joga. A parlament elé terjeszti a javaslatát, meg fogják tárgyalni a bizottságok, és el fog dőlni, hogy idejön a parlament elé, és szavazunk róla vagy nem szavazunk. Az önök pártja, a Párbeszéd egyébként is az adóemelés pártja, hiszen minden problémát úgy szeretnének megoldani, hogy valamilyen új adónemet szeretnének bevonni. (Soltész Miklós: Így van.  Tordai Bence közbeszól.)A jelenlegi kormány nem emellett van, hanem amellett van, hogy az adókat csökkenteni kell, például a szociális hozzájárulási adót, ami egyébként az önkormányzatokat is ugyanúgy érinti, mint az összes magyar vállalkozást.

Egyébként pedig abban vagyunk érdekeltek, hogy a Balatonra a nyáron minél többen elmenjenek, és a magyar emberek vágynak is rá, mert egy felmérés szerint a magyar emberek 50 százaléka belföldön szeretne utazni. Reméljük, hogy ez jelentős többletet fog jelenteni a balatoni szállásadóknak is. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)
Felszólalások:   98-99   100-107   108-115      Ülésnap adatai