Készült: 2021.05.12.09:09:34 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

133. ülésnap (2020.06.02.),  175-182. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 8:10


Felszólalások:   165-174   175-182   183-190      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm, Farkas Sándor államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Az utolsó azonnali kérdésre kerül sor. Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP képviselő asszonya, azonnali kérdést kíván feltenni a pénzügyminiszter úrnak: „Mi az igazság?” címmel. A miniszter úr távolléte miatt válaszadásra Tállai András államtitkár urat jogosította fel. Kérdezem képviselő asszonyt, elfogadjae a válaszadó személyét. (Jelzésre:) Jelzi, hogy igen. Bangóné Borbély Ildikó képviselő asszonyt illeti a szó.

BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmúlt hónapokban sok minden sújtotta a magyar családokat. Én egy dologra szeretnék kitérni, amit már márciusban is feszegettem, és államtitkár úr válaszolt akkor is a feltett kérdésemre, hogy milyen mértékben szabadultak el Magyarországon az élelmiszerek árai, de beszélhetnénk akár az elmúlt hónapokban a tisztítószerek árának a növekedéséről.De nézzük most, hogy a KSH adatai szerint 12 hónap alatt, az elmúlt egy év alatt, 2019 áprilisához viszonyítva hogyan alakultak az élelmiszerárak Magyarországon. Az élelmiszerek ára 8,7 százalékkal nőtt, ezen belül a sertéshúsé 28,9 százalékkal, a párizsié, a kolbászé 22,3 százalékkal, az idényáras élelmiszereké  burgonya, friss zöldség, gyümölcs  15,1 százalékkal, a cukoré 14,1 százalékkal, a szalámié, szárazkolbászé és a sonkáé 12,5 százalékkal.

Engedje meg, államtitkár úr, hogy számokban is hadd mondjam el, hogy mit jelent ez egy magyar családnak. 2019 januárjában 1600 forintba került egy kiló karaj, míg most áprilisban 1900 forintba. A sonka 2340 forint volt, most 2750 forint. A párizsi 1580 forint volt egy évvel ezelőtt, 1940 forint most. Az étolaj 489 forint volt, most 504 forint egy liter. A liszt 158 forintról 171 forintra ment feljebb. A kenyér 308 forintról 345 forintra.

Államtitkár úr azt mondta nekem III. hó 9-én, hogy az üzemanyagárak csökkenése  mert azt is megkérdeztem államtitkár úrtól, drasztikusan ment lefelé az elmúlt hónapokban  majd jelentkezni fog ezeknek a termékeknek az árában. Államtitkár úr, ez nem következett be. Semmi nem következett be. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) És még egy kérdést engedjen meg, elnök úr, hogy a tisztességtelen piaci szereplők miatt hány vizsgálatot indítottak, és mi lett ennek az eredménye, államtitkár úr. Várom megtisztelő válaszát. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

ELNÖK: Köszönöm, képviselő asszony. Megadom a szót válaszadásra Tállai András államtitkár úrnak.

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselő Asszony! Ez utóbbi kérdésére nem tudok válaszolni, mert nem a tárcánk feladata és felelőssége.Ami az árak változását illeti, április hónapban 2,4 százalék volt az infláció, mindazok ellenére, amit ön elmondott. Igaz, az azt megelőző hónapban 3,9 százalék, tehát másfél százalékkal csökkent egy hónap alatt az infláció mértéke Magyarországon. Igaz, az inflációszámítás egy bonyolult, összetett dolog. Ön most kiemelt egy árucsoportot, egy termékcsoportot, az élelmiszert, és azoknak az áremelkedését mondta el. Én melléteszem ugyanebben az időszakban az üzemanyagok árának a változását, ami viszont jelentősen csökkent, és üzemanyagot is fogyasztottak az emberek. Üzemanyagért kevesebbet fizettek, való igaz, az élelmiszerért többet.

És abban is igaza van, bár ön nem mondta, hogy a nyugdíjas-infláció is meghaladja az átlagos inflációs mértéket, mert a nyugdíjas-infláció ebben az időben 3,3 százalék volt, mert egyszerűen az ő termékcsoportjukban, amit elfogyasztanak, nyilván abban több volt az élelmiszer, és kevesebb volt egyébként az üzemanyag. Azt gondolom, hogy ön nyilván a felszólalásában egyféle kormányzati számonkérést, nyomást akart gyakorolni, hogy avatkozzon közbe, vagy nem tudom, mit csináljon az élelmiszerárakkal. Az élelmiszerárak nem hatósági árak, azokat a piaci viszonyok alakítják, azok a piaci viszonyok, amelyeket például sertéshús tekintetében a pestis alakít, a gyümölcsök tekintetében a logisztikai nehézségek, a koronavírus okozta nehézségek alakítanak, egyébként a forintárfolyam-változás is hatással van.

Azt gondolom, hogy (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) az árak változása ciklikus, azt kell nézni mindig, hogy összességében ez hogyan hat a magyar társadalomra. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm, államtitkár úr. Bangóné Borbély Ildikó képviselő asszonynak egyperces viszonválaszra van lehetősége.

BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Államtitkár úr, azért élelmiszerárakat soroltam fel, mert ez a legtöbb, amire költünk egy hónapban, az élelmiszerre, ez határozza meg legjobban, hogy mire marad még a családokban, miután a rezsit kifizetik.Államtitkár úr mondta, hogy piacgazdaság van. Akkor hadd hívjam fel a figyelmét, hogy 2017-ben ön avatkozott be, amikor a mezőkövesdi lakosok arra kérték, hogy magas a benzin ára, és érdekes módon csak Mezőkövesden ön akkor kormányzati szinten beavatkozott, és 11 forinttal csökkentették a benzin árát és öt forinttal a dízelét, akkor be tudott avatkozni mezőkövesdi lakosok kérésére.

(16.20)

Államtitkár úr, arra szerettük volna felhívni a figyelmet, hogy semmi nem indokolta ezt a fajta áremelkedést, és ráadásul tisztességtelen piaci szereplők is voltak, akik kihasználva a járványhelyzetet brutális módon emelték ebben az időszakban a termékeik árát.

Államtitkár úr, sajnos azt meg külön nem tudom elfogadni (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), hogy azt mondja, nem tudja, hogy mennyi vizsgálatot indítottak. Többször kérdeztük írásban is, és ezt szerintem államtitkárként, kormányzati szereplőként önnek tudnia kellene (Az elnök ismét csenget.), hogy hányan vettek részt a piaci szereplők közül, akik tisztességtelenül jártak el ebben az időszakban. Köszönöm szépen a türelmét, elnök úr.

ELNÖK: Köszönöm, képviselő asszony. Államtitkár úr egyperces viszonválasza következik.

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt képviselő asszony, én semmibe nem avatkoztam be, elvégeztem a képviselői munkámat. Mezőkövesden az üzemanyag ára 50 forinttal volt drágább, mint mondjuk, a szomszédos Egerben, és egyszerűen jeleztük a MOL-nak, hogy mi ennek az oka, és maga a MOL döntött úgy ennek hatására, hogy igaz, és változtatott. Tehát semmi beavatkozás nem történt, nem is lehetett egyébként. (Bangóné Borbély Ildikó közbeszól.)Ne haragudjon, ön a Pénzügyminisztériumot ostromolja mindig az élelmiszerárakkal. A Pénzügyminisztérium egyet tehet: csökkenti az adókat, csökkenti az áfát, és ezáltal csökkenti az árakat. (Bangóné Borbély Ildikó közbeszól.) Most újra el kell hogy mondjam önnek, hogy 2015-ben arról szavazott a parlament a Pénzügyminisztérium javaslatára, hogy a sertéshús áfáját 27 százalékról 5-re csökkentsük. Ön megszavazta? Nem. És sorolhatom szépen sorban a baromfihús áfájának csökkentését, a friss tej, a tojás áfájának a csökkentését, a halhús áfájának a csökkentését.

Ön itt panaszkodik, hogy drága, drága, drága, de egyébként, mikor meg kell nyomni egy igen gombot, akkor pedig csak azért, mert a Fidesz terjesztette elő, nem nyomja meg, majd számonkéri a kormány munkáját.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   165-174   175-182   183-190      Ülésnap adatai