Készült: 2021.05.12.06:38:55 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

133. ülésnap (2020.06.02.),  157-164. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 7:41


Felszólalások:   149-156   157-164   165-174      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm, Orbán Balázs államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Z. Kárpát Dániel, a Jobbik képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a pénzügyminiszter úrnak: „Miért szabotálja el a fiatalok lakhatási programját a kormány?” címmel. A miniszter úr távolléte miatt válaszadásra Tállai András államtitkár urat jogosította fel. Kérdezem a képviselő urat, elfogadjae a válaszadó személyét. (Z. Kárpát Dániel: Igen.) Jelzi, hogy igen. Z. Kárpát Dániel képviselő urat illeti a szó.

Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A következő év költségvetési tervezetét szemlélve látunk egy óriási hiányosságot, egy állami hátterű bérlakásépítési programra vonatkozót, és bár látjuk, hogy a CSOK kapcsán volt nagyon sok vita kormánypártiak és közöttünk, azt mégis el kell mondani, hogy a CSOK-ot szerencsés módon igénybe vevők jellemzően a felső középosztályból vagy annál gazdagabb honfitársaink köréből kerülnek ki. Egy tipikus élethelyzetben lévő magyar fiatal 150-180-200 ezer forintos fizetéssel vélhetően nem lesz a CSOK igénylője és nem tud új építésű lakóparki lakást vásárolni. Viszont az elképesztő albérleti viszonyok közepette brutális árakat kell hogy megfizessen havi szinten. A Deloitte szakértőinek  egyébként, ha most államtitkár úr kinyitja a Hírkeresőt  frissen publikált mérése szerint egész Európában a harmadik legrosszabb helyzetet Magyarország tudja felmutatni ezen a téren.

(16.00)

Azt látjuk, hogy a bérlők mintegy fele jövedelmének több mint 40 százalékát kénytelen elkölteni pusztán a lakhatási költségekre, és jellemzően nem a saját ingatlantulajdon támogatására, megszerzésére, hanem a bérlemények fizetésére. Ezt fejeli egy rekorder 27 százalékos áfa, ezt fejeli az elképesztő lakhatási kataklizma és a lakáscélú előtakarékosság állami lába támogatásának megszüntetése. Adódik tehát a kérdés, államtitkár úr, miközben a Társaság a Lakásépítésekért Egyesület felmérte a magyar fiatalok, a 18-35 év közöttiek körében, budapesti és nagyvárosi fiatalok körében, hogy lennee igény egy állami hátterű bérlakásprogramra, 96 százalék mondta azt, hogy igen, a kormánynak foglalkoznia kellene ezzel a kérdéssel.

Államtitkár úr, itt egy kétharmad: a magyar fiatalok 67 százaléka, több mint kétharmada mondta azt, hogy igénylőként nagyon szívesen részt venne egy kedvezményes bérleti díjakkal ellátott, állami hátterű bérlakásrendszerben. Lesze a kormányban végre nyitottság erre, vagy újabb esztendő telik el a magyar jövő elárulásával? Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr. Válaszadásra megadom a szót Tállai András államtitkár úrnak.

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Először is arról szeretnék beszélni, hogy az elmúlt tíz évben milyen körülmények hatottak arra, hogy a kormány elő tudjon állni egy valós, igazi otthonteremtési programmal. Az első dolog, amit meg kellett oldani, az a devizahitel-válság kérdése volt. Több millió magyar ember, több millió, több mint egymillió magyar család volt a devizahitelek miatt komoly fizetési nehézségben. Ennek a rendezésében egyébként részben önök is egyetértettek. Amikor ez rendeződött, csak ezt követően lehetett, amikor biztos pénzügyi alapokon álltak a magyar családok, akkor lehetett elkezdeni a kormánynak a valós otthonteremtési programját. Ez meg is indult 2015-ben. Itt szeretnék elmondani egy elvi különbséget a két gondolat között, amit ön, illetve önök, a jobbikosok képviselnek valószínűleg, bár mindig ön szólal fel ebben az ügyben kizárólag, és amit a kormány képvisel. A kormány azt mondja, hogy a magyar ember belső szokása, gyakorlata úgy alakult ki, hogy azt szeretné, hogy saját lakása legyen, ezért a kormány is az otthonteremtési programját ehhez a gondolathoz, ehhez az igazi magyar gondolathoz igazítja, hogy nem szeret más tulajdonában lakni, élni. Ehhez igazodik az az otthonteremtési program, amit bevezettünk elsőként 2015. július 1-jétől, a családi otthonteremtési kedvezményt, amivel 435 milliárd forintot adtunk a családoknak. A 2019. július 1-jén elindított családvédelmi programmal minden korábbinál nagyobb mértékben támogatja a kormány a magyar fiatalok önálló életkezdését, egzisztenciateremtését és a gyermekvállalási terveinek előmozdítását is. Nagyon fontos az is, hogy az új lakások építéséhez a kormány bevezette a csökkentett, 5 százalékos áfát.

Igenis komoly lépéseket tett a magyar kormány annak érdekében, hogy a magyar családok saját tulajdonú lakáshoz jussanak. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

ELNÖK: Köszönöm, államtitkár úr. Viszonválaszra van lehetősége képviselő úrnak.

Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Államtitkár Úr! A felkészülés komolyságát jellemzi, hogy azt, amire most hivatkozni tetszik kedvezményes lakásáfa formájában, most tetszenek kivezetni a magyar piacról. A szakma szerint ez további 20-25 százalékkal csökkenti az új építésű lakások mennyiségét és átadását. Kérem, készüljön fel jobban, ha egy szakmai válasszal készül.Amire azt mondja, hogy igazi magyar gondolat, miszerint a magyar fiatalok jobban szeretnének saját tulajdonú lakást, mint albérletet, államtitkár úr, jöjjenek már vissza a csillagkapun túlról! Hát, mindenki jobban szeretne saját tulajdonú lakást, mindenki kastélyt szeretne, de van, aki nem úgy indult, mint önök, nem ösztöndíjjal és nem nemzetközi támogatással, hanem adott esetben albérletbe kényszerülve. Hát, önöknek nincsen üzenetük több százezer magyar ember számára! Hát, nem tudnak semmit mondani azon albérletben élő magyar fiatalok, családosok számára, akik nem olyan szerencsések, hogy CSOK-kal új építésű lakást vásároljanak! Hát, önök vegytiszta neoliberális módon lemondanak komplett társadalmi csoportokról!

Ez szégyen és gyalázat, államtitkár úr! Ha komolyan veszik ezt a kérdést, mérhető, érdemi üzenettel álljanak elő, ne csak felső középosztálytól felfelé, hanem minden magyar fiatal számára, mert ez magyar létérdek. Köszönöm a figyelmet. (Taps a Jobbik padsoraiból.)

ELNÖK: Köszönöm, képviselő úr. Viszonválaszra van lehetősége államtitkár úrnak.

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Én az ön felkészültségét nem minősítem, egy viszont tény: Magyarországon több tízezer lakás épült csökkentett, 5 százalékos áfával. Hogy most az megszűnik, az egy másik kérdés. Ahelyett viszont a kormány azon gondolkodik, hogy a városi barnamezős övezetekben fogja ugyanezt az áfakedvezményt megadni az önkormányzatokkal való egyeztetést követően. Erre egyébként vissza fogunk térni. Ha megengedi, még a félperces hátralévő időmben szeretném elmondani önnek, hogy a babaváró támogatási konstrukciót, amit eddig már 71 ezren vettek igénybe, a felmérések alapján szintén lakásra fordítják. Ennek 10 millió forint a keretösszege. Tehát ez is egy komoly segítség. Aztán a kistelepüléseken a használt lakás vásárlására és bővítésére a 10 millió forint, plusz 5 millió forint a bővítésre, ez az úgynevezett falusi CSOK. És sorolhatnám sorban-sorban, hogy a kormánynak milyen döntéseivel hány családhoz jutott el, és hány családnak segített ahhoz  még egyszer mondom , hogy saját lakása, otthona legyen. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)
Felszólalások:   149-156   157-164   165-174      Ülésnap adatai