Készült: 2021.05.12.09:41:58 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

122. ülésnap (2020.04.27.),  175-184. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 7:25


Felszólalások:   163-174   175-184   185-186      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm szépen államtitkár úr válaszát. Tisztelt Országgyűlés! Aradszki András, a KDNP képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a pénzügyminiszter úrnak: „Mekkora a koronavírus elleni védekezés pénzügyi alapja?” címmel. Miniszter úr távolléte miatt válaszadásra Tállai András miniszterhelyettes urat jogosította fel. Kérdezem, elfogadjae a válaszadó személyét.

DR. ARADSZKI ANDRÁS (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Elfogadom természetesen.

ELNÖK: Öné a szó, képviselő úr.

DR. ARADSZKI ANDRÁS (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszterhelyettes Úr! Az elmúlt időszak mindannyiunk életét megkeseríti abból a szempontból, hogy egy koronavírus elleni küzdelemben vagyunk benne. Ez egy sorsfordító időszak, hazánk a rendszerváltoztatás óta talán az egyik legnagyobb kihívásával néz szembe. A Fidesz-KDNP-kormánynak elsősorban a világjárvány közvetlen életveszélyt okozó hatásait kell elhárítania, mert a legfontosabb az emberélet. Másrészt fontos feladat a gazdaság újraindítása, a munkahelyek lehetőség szerinti megtartása és újak teremtése, meg kell erősítenünk a családok, a vállalkozások és a munkavállalók helyzetét. Ezzel kapcsolatban születtek gazdaságvédelmi intézkedések. Emellett azonnali pénzügyi döntéseket is meg kellett hozni. Ilyenek voltak a hiteltörlesztési moratórium, a végrehajtások, árverések felfüggesztése és azoknak az ágazatoknak a megsegítése, amelyek a járvány következtében rögtön bajba kerültek.

A kormány eddigi járványügyi és gazdaságvédelmi intézkedései a költségvetésre komoly hatást gyakoroltak. Kiemelkedő összeget tett ki az egészségügyi eszközök beszerzése, így a védőmaszkok, védőeszközök, lélegeztetőgépek vásárlása és az egészségügyi ellátórendszerünk megerősítése. Tisztelt Államtitkár Úr! A magyar kormány munkájához a magunk részéről, a Kereszténydemokrata Néppárt nevében mondhatom, megadjuk a támogatást, és a jövőben is meg fogjuk adni.

Az elmúlt hetekben sok információ jelent meg a sajtóban a járvánnyal kapcsolatos költségekről, ezek forrásairól és arról, hogy ez hogyan érinti a magyar költségvetést. A feladat óriási, ahogy az elvárás is az, így úrrá kell lennünk mindezen a vírusjárványon, hogy az eddig elért közös eredményeink ne vesszenek el. Ezért kérdezem tisztelettel, mekkora a koronavírus elleni védekezés pénzügyi alapja. Ehhez biztosítottake a bevételek? Hogy áll most a költségvetés helyzete? Várom megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok soraiból.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Tisztelt Országgyűlés! Megadom a szót Tállai András miniszterhelyettes úrnak. Parancsoljon!

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Azt gondolom, a kormány időben hozott hathatós döntéseket azzal kapcsolatosan, hogy mit lehet tenni a járvány elleni védekezés kapcsán. Egyrészt egészségügyi szempontból a kormány létrehozta a járvány elleni védekezési alapot, másrészt pedig a gazdasági kihatásait is vizsgálta, és első körben létrehozta a gazdaságvédelmi alapot. Itt szeretnék megnevezni még egy, nevében létező alapot, ez az Európai Uniótól érkező, járvány elleni támogatás alapja, amelyre szívszakadva várjuk a pénzt az Európai Uniótól. És ha megengedi, mondanék egy negyedik alapot is, ez pedig az adócsökkentés által a vállalkozásoknál maradt pénzforrás összege. Tisztelt Képviselő Úr! A költségvetés hiányát a kormány 1 százalékról 2,7 százalékra emelte fel. Fontos, hogy jelenleg is 3 százalék alatt maradt a kormány, így megfelelünk az Európai Unió elvárásainak, és remélhetőleg a nemzetközi befektetők is tolerálják ezt az erőfeszítését a kormánynak.

A kormány 630 milliárd forint összeggel hozta létre a járvány elleni védekezési alapot, amelynek jelentős részét védőeszközök beszerzésére már elköltötte. Mindemellett az Országvédelmi Alapot, amely a költségvetés jelentős része, egy úgynevezett járvány elleni védekezési központi tartalékká alakította át.

Végveszély esetén, amennyiben a meghozott döntések nem elégségesek, akkor a járvány elleni védekezés központi tartaléka az, amely további finanszírozást biztosít a védekezés ellen. Mert ne feledjük el: még mindig a járvány elleni védekezés szakaszában vagyunk. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

ELNÖK: Köszönöm szépen miniszterhelyettes úr válaszát. Viszonválaszra megadom a szót képviselő úrnak. Parancsoljon!

DR. ARADSZKI ANDRÁS (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Örömmel hallom, hogy a kormány tovább folytatja azt a fegyelmezett költségvetési politikát, amely az elmúlt évtizedben a sajátunk volt; amely biztosítékát adta annak a gazdaságpolitikának, amely munkahelyet teremtett, amely a gazdasági növekedés bázisául is szolgált. Úgy gondolom, hogy ez a fegyelmezett költségvetési politika nem akadályoz meg minket abban, hogy  munkahelyvédelmi akciótervünket továbbra is fenntartva  a munkahelyek védelmét szolgáló intézkedéseket tegyünk. Ennek fontos része az az adócsökkentési politika, amely párhuzamosan az előbb említett költségvetési politikával, együtt mutatja azt, hogy a magyar gazdaság ereje megvan ahhoz, hogy a munkahelyeket megvédje, és emellett biztosítsa a fedezetet a felülről nyitott védelmi alap finanszírozásához. (Taps a kormánypártok soraiból.)

ELNÖK: Köszönöm szépen, képviselő úr. Tisztelt Országgyűlés! Viszonválasz illeti meg miniszterhelyettes urat. Parancsoljon!

TÁLLAI ANDRÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Folytatnám a gazdaságvédelmi alappal, amelyet szintén létrehozott a kormány; 1345 milliárd forint van benne jelenleg. A Nemzeti Foglalkoztatási Alap bevételei egy az egyben átkerültek, és más költségvetési átcsoportosítások is növelik 1345 milliárdra a gazdaságvédelmi alapot. (14.30)

A költségvetés által  mert van más gazdaságvédelmi lehetőség is  öt programot finanszíroz. Ezek közül kiemelkedik a munkahelymegőrző program, amely azt jelenti, hogy a rövidített munkavégzés bevezetése esetén, amely 15 százaléktól 75 százalékig terjedő munkaidő-csökkentés esetén kerül támogatásra a kormány által, mégpedig a kieső bérnek a 70 százalékát finanszírozza közvetlen módon a kormányzat.

Itt szeretném elmondani, hogy július 1-jétől tovább csökken a szociális hozzájárulási adó további 2 százalékponttal, és tudnám folytatni, de mivel az egy perc letelt, így most ezt a felsorolást be kell hogy fejezzem. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:   163-174   175-184   185-186      Ülésnap adatai